Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.103

Odchod s dětmi

Odesláno: 
Otevřeno 209 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, jsme momentálně v rozvodovém řízení. Jelikož soužití v domácnosti s manželem není úplně ideální. Ráda bych věděla jestli mohu odejít s dětmi dočasně do bytu, který společně vlastníme. Byt je prázdný. Najeli jsme na střídavou péči po týdnu. Když jsou děti v tom týdnu s ním, tak jsou jak vyměněné, skoro se mnou nesmí mluvit, zakazuje jim, aby za mnou chodili. Sice se najednou stará o děti, ale co se týká nějakých dalších domácích pracích, tak je to tu jak kdyby tu vybuchla bomba.
 
Dobrý den,

nikdo Vám, ani Vašemu manželovi, nemůže bránit odstěhovat se i s dětmi. V rámci rozvodového řízení samozřejmě bude nutné vyřešit péči o děti a jejich výživu. Jestliže se rozvádíte, jistě budete řešit i bydlení po rozvodu a samozřejmě je možné situaci řešit již nyní. Péče o děti je nutno soudně vyřešit ještě před rozvodem, nicméně návrhy k soudu je možno podat současně, rozvodový soud poté vyčká na právní moc rozsudku o určení péče a stanovení výživného.
 
A co když mi to nedovolí, abych s dětmi šla do bytu? Jak se mohu proti tomu bránit? Soužití s ním tady je fakt příšerný a mě už nebaví dělat tady jen služku. S dětmi raději tráví čas u sousedky, jen abych ty děti moc neviděla a nekomunikovala jsem s nimi. Bůh ví co všechno jim vykládá. Jak jsem psala ty děti jsou po tom týdnu s ním úplně vyměněný. Představa ale toho, že bych ty děti týden neviděla, když by je měl on. Je pro mě nepředstavitelná.
 
Dobrý den,

omlouvám se, má odpověď se neodeslala. V rámci České republiky se můžete s dětmi odstěhovat kamkoliv a nebude se jednat o trestný čin únosu. Otec má však právo na informace o dětech pokud jde o podstatné záležitostí (škola, bydliště, odjez do zahraničí), proto ho o této skutečnosti alespoň informujte bezprostředně po odstěhování.