Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.382

školní úraz dcery

Odesláno: 
Otevřeno 272 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na následující případ - dcera si v říjnu tohoto roku na schodech při příchodu do školy (schody patří ke škole) udělala výron kotníku. Škola (její pojištovna) nám nyní neuznala školní úraz s odůvodněním, že se úraz stal před začátkem vyučování (stalo se to v 7:15, výuka začíná v 8 hod.). Dá se s tím něco dělat? Jde mi spíš o princip - všichni mi ve škole i lékař říkali, že si máme pojistku vyběhat, zaplatili jsme poplatek za posudek, navíc jsme 3x kvůli posudku byli u lékaře a pak nakonec nic. Předem děkuji za odpověd.
 
Dobrý den,

zákonná úprava odškodnění za školní úrazy je upravena v zákoníku práce, kde se ustanovení o pracovním úraze použijí i na úraz školní. Konkrétně se jedná o ustanovení § 391 odst. 2, kdy za škodu, která vznikla žákům základních škol a základních uměleckých škol při vyučování nebo v přímé souvislosti s ním, odpovídá právnická osoba vykonávající činnost dané školy; při výchově mimo vyučování ve školském zařízení nebo v přímé souvislosti s ní odpovídá za škodu právnická osoba vykonávající činnost daného školského zařízení.

Klíčové je tedy určení, zda šlo o onu "přímou souvislost s vyučováním". Osobně se domnívám, že pokud škola již v té době žáky do školy pouští, pak jistě za takto způsobenou škodu odpovídá. Pokud Vaše dcera navštěvuje družinu před vyučování, pak je situace ještě jasnější a škola bez pochyby za takto způsobenou škodu zodpovídá. Doporučují Vám tedy obrátit se na advokáta, který se zabývá odškodněním za pracovní či školní úrazy a minimálně jeho prostřednictvím školu vyzvat k jednání o dohodě na vyplacení odškodnění.