Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.497

dědictví po otci

Odesláno: 
Otevřeno 558 x
1 odpověď
 
Dobrý den, otec zemřel 20.7.2019, pozůstalými je manželka a 3děti. Otec měl na své rodné číslo zavedenou živnost na živočišnou a rostlinou výrobu, účet veden jako podnikatelský-nikdo v bance s úmrtím listem nebyl. Notářsky zpracované dědictví zatím není. V pondělí 12.8. je objednán odvoz býka na jatka. Je možné býka (který je registrován ve stáji, která byla na otce) nechat odvézt a peníze nechat zaslat na podnikatelský účet, který je na IČO otce? Aby nedošlo k nějakým komplikacím před návštěvou notáře, že bylo disponováno s majetkem zemřelého otce před dědickým řízením. Zároveň se chci zeptat, jak probíhá dědické řízení- např. auto po otci bude "rozděleno" v rovných dílech všem účastníkům nebo pouze jednomu účastníku dle domluvy zúčastněných? Děkuji za odpověď, hezký den.
 
Dobrý den,
s ohledem na skutečnost, že jde o majetek, který je předmětem dědictví, doporučuji z důvodu opatrnosti si vyžádat písemný souhlas všech dědiců ohledně odvozu býka na jatka a stejně i zaslání finančních prostředků na daný účet.

Dále v případě, že bance z Vaší strany ještě úmrtí otce nebylo oznámeno, doporučuji si z důvodu opatrnosti nejprve zjistit, zda toto již učinil notář a zda banka i po smrti majitele účtu na tento účet přijímá příchozí platby.

Dále s ohledem na skutečnost, že Váš otec byl podnikatel, se budete muset vypořádat s dalšími otázkami týkající se povinností stanovených v živnostenském, účetním a daňovém zákoně.

Zejména si rozmyslet zda bude někdo z dědiců za určitých podmínek pokračovat v provozování živnosti po smrti Vašeho otce a tuto skutečnost nahlásit příslušnému živnostenskému úřadu, příp. živnost po otci zrušit. Stejně tak se nevyhnete jako dědicové povinnosti podat daňové přiznání za Vašeho otce.

K průběhu dědického řízení uvádím, že notář jako soudní komisař pokud to neodporuje zákonu, jako jeden ze způsobu rozhodnutí o dědictví schválí dohodu dědiců o rozdělení pozůstalosti, vyplývá to z § 185 odst. 1. písm. d) zákona č. 292/2013 Sb. , o zvláštních řízeních soudních.