Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.832

Majetkové vyrovnání s expartnerem

Odesláno: 
Otevřeno 252 x
2 odpovědi
 
Odstěhovala jsem se od partnera natrvalo v 12/2016 ale mnoho mých věcí zůstalo v jeho domě. Loni (2018) jsem se o ně přihlásila a on sdělil že jsou po své životnosti/pořizované 2008-2016/a že jsou ve sběrném dvoře. Mám od nich doklady. Pořizovací cena byla cca 150 tis. , požadovala jsem 25tis, čímž by mu zůstal kompletně vybavený dům-koberce, světla, nábytek, nářadí, elektronika, venkovní udírna. Mám nějakou možnost vydobýt vybavení nebo finanční náhradu? Děkuji BMarta
 
Dobrý den,
nevýhodou pro Vás je, že jste danou záležitost neřešila bezprostředně poté, co jste se rozhodla Vašeho partnera opustit, neboť s odstupem času se hůře svých práv člověk domáhá. V případě, že jste úhradu těchto movitých věcí hradila ze svých výlučných prostředků a jste schopna to prokázat, můžete se svého vlastnického práva k uvedeným věcem domáhat, neboť vlastnické právo se nepromlčuje.

Nejprve bych Vašeho bývalého partnera vyzvala k vrácení movitých věcí, které jste pořizovala ze svých výlučných prostředků. V tzv. předžalobní výzvě je nutné všechny věci řádně specifikovat. V případě, že ani ve Vámi specifikované lhůtě nebudou vymezené věci vráceny, je řešením obrátit se na soud s žalobou na vydání věci. Tento postup je možný pouze u movitých věcí, které si můžete odnést, aniž bystě nějakým způsobem obydlí svého bývalého přítele znehodnotila (např. nábytek, nářadí, elektronika). Nebude-li již možné ze strany Vašeho bývalého přítele dané věci vrátit, máte nárok na peněžité plnění odpovídající hodnotě těchto věcí.

Jde-li o věci, které jsou neoddělitelně spojeny s domem Vašeho bývalého přítele a jejich odejmutím by mohl dojít k znehodnocení (např. kachličky, obklady, výmalba, zabudované šatní skříně...), nelze si takové věci odnést, ale musíte se domáhat vydání bezdůvodného obohacení. Nárok na vydání bezdůvodného obohacení se již promlčuje a to ve lhůtě tří let.

Ve Vaší záležitosti doporučuji využít služeb advokáta, který bude mít možnost si všechny podklady prostudovat a požadované písemnosti Vám připravit. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.
 
Dobrý den,
s bývalou přítelkyní máme dům, její finanční podpora byla cca 400tis, já jsem dal zhruba milion... Odešla 04/2014 s tím, že nic nechce. Teď požaduje půlku majetku, ale já jsem za tu dobu už udělal spousty věcí, které mě něco stály. Mám fota z doby, kdy odešla a fota současnosti. Domluva byla, že jí vyplatím těch 400tis, ale změnila verzi, že chce půlku celkově, až do současnosti. Dosud 04/2019 je vedená v katastru, jako spolumajitel. Je nějaká možnost, že jí budu moci vyplatit jen to, co investovala nebo ji budu muset vyplatit opravdu půlku majetku, do kterého už neinvestovala? Současná přítelkyně už do domu také investovala. Děkuji za odpověď