Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.220

Dřevokazný hmyz létající ze skládky dřeva souseda - jak ho donutit odstranit uskladněné dřevo?

Odesláno: 
Otevřeno 412 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Soused skladuje venku dřevo pod oknem mého domku ze záplavových oblastí. Od té doby mi létají do bytu chrousti (hmyz). Schovávám je jako důkaz. Už jsem ho upozornila 06/2018, bez nápravy. Trvá to2016-2019. Mám obavy, že hmyz napadne krovy domu.
Prosím jak mám postupovat? Jsem seniorka s minimálním důchodem a nemám na soudy. O jaký § se jedná? Je možná bezplatná advokátní pomoc v Ostravě?
Velmi děkuji za pomoc. Jana
 
Dobrý den,
v případě, že domluva se sousedem není možná, doporučuji zaslat sousedovi naposled tzv. předžalobní výzvu, ve které ho naposledy vyzvete, aby se zdržel požadovaného jednání, které způsobuje imise v podobě vnikání obtěžujícího hmyzu na Váš pozemek v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně tak omezují obvyklé užívání Vašeho pozemku.

Stejně tak lze pak ve smyslu § 1013 ve spojení s § 1042 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, tzn. sousedskou žalobu, ve které se budete domáhat opět, aby se soused zdržel požadovaného jednání, které způsobuje imise v podobě vnikání obtěžujícího hmyzu na Váš pozemek v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně tak omezují obvyklé užívání Vašeho pozemku.

V případě, že nedisponujete finančními prostředky na soudní řízení, můžete využít institut osvobození od soudních poplatků a požádat o bezplatné ustanovení zástupce pro dané řízení.