Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.066.023

vývoz dítěte do ciziny

Odesláno: 
Otevřeno 435 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kamarádka má mongolské občanství, ale je v ČR asi 20 let, má povolení k pobytu vždy na 10 let. Narodila se ji tady dcera zhruba před 4 roky, občanství má Mongolské. V rodném listě otec není, matka je brána v ČR jako svobodná, ale v Mongolsku je provdaná. Může si vzít otec její dceru bez dovolení zpět do Mongolska?
 
Dobrý den,

doporučuji tuto otázku řešit s Úřadem pro mezinárodně-právní ochranu dětí, který je ústředním orgánem sociálně-právní ochrany dětí v České republice a zabývá se problematikou mezinárodních únosů dětí.

Mezinárodní únos dítěte je protiprávní přemístění či zadržení dítěte mimo stát jeho obvyklého bydliště bez souhlasu druhého rodiče, kterému svědčí právo péče o toto dítě, nebo souhlasu soudu. Obvyklým bydlištěm dítěte nemusí být místo trvalého bydliště ani stát, jehož je dítě státním občanem. Jedná se o místo, na němž se rodiče naposledy dohodli, že tam bude dítě žít, místo, kde se dítě fakticky zdržuje po určitou delší dobu, kde chodí do školy, má zde lékaře, kamarády a má vytvořené zázemí.