Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.542

Živnost jako vedlejší příjem

Odesláno: 
Otevřeno 577 x
2 odpovědi
 
Dobrý den, chtěl bych si založit živnost na půjčování movitých věcí (kojenecké potřeby). Je možné tuto činnost provozovat z pronajmutého bytu? Jaké finanční výdaje mě čekají ve spojitosti s vedením živnosti (kromě nákladů na koupi půjčovaných věcí)? Děkuji
 
Dobrý den,

obecně má nájemce povinnost užívat byt řádně v souladu s nájemní smlouvou. Nájemce je tedy povinen byt užívat řádně v souladu s péčí řádného hospodáře.
V souladu s ustanovením § 2255 občanského zákoníku pak může nájemce v bytě i pracovat nebo podnikat, nezpůsobí-li to zvýšené zatížení pro byt nebo dům. Zatížení může představovat obtěžování hlukem, prachem, pachem, podstatné zvýšení pohybu osob v domě apod.
V případě, že byste porušil zákaz podnikání v bytě pro zvýšené zatížení pro byt, mohl by Vám pronajímatel vzhledem k intenzitě porušení tohoto zákazu dát výpověď z nájmu bytu pro hrubé porušení povinnosti nájemce vyplývající z nájmu v tříměsíční výpovědní době.
Doporučuji Vám tedy domluvit se se zaměstnavatel dopředu a sdělit mu po pravdě, co bude Vaše podnikání obnášet. Dále zaměstnavatele ubezpečte, že v případě skončení nájmu ihned zrušíte sídlo firmy na dané adrese.
 
Dobrý den.
Jsme manželé a každý máme 2 děti z předchozího manželství. Vlastníme každý
½ nemovitosti-RD (SJM). Svou polovinu nemovitosti daruji pomocí Darovací smlouvy pro případ smrti své manželce.
Platí tato smlouva v plném rozsahu, nebo mé děti (po mé smrti) jako neopomenutelní
dědici mají nárok na nějakou část nemovitosti? Děkuji.