Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.351

Hodinové pracovni norny

Odesláno: 
Otevřeno 371 x
1 odpověď
 
Pracuji v automobilovem prumyslu, montaz kovove kostrukce sedacek, sca7ukonu na sedacce. Hodinová pracovní norma byla 24ks na hodinu. Na druhy den se zvedla pracovní norma na 40ks na hodinu. Zaměstnavatel změřil čas u 4 zaměstnanců. Pracuje tam ale sca 12zamestnancu. Může zaměstnavatel ze dne na den zvýšit pracovní hodinovou normu o csa70%na hodinu za stejný plat?
 
Dobrý den,
zaměstnavatel může zaměstnancům stanovit určité normy, které se odvíjí od jejich pracovní náplně. Vašeho dotazu se týká konkrétně § 300 zákoníku práce
(1) Zaměstnavatel je povinen při určení množství požadované práce a pracovního tempa vzít v úvahu fyziologické a neuropsychické možnosti zaměstnance, předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a čas na přirozené potřeby, jídlo a oddech. Množství požadované práce a pracovní tempo je možné určit také normou spotřeby práce.
(2) Zaměstnavatel je povinen zabezpečit, aby podmínky podle odstavce 1, popřípadě norma spotřeby práce, byla-li jím určena, byly vytvořeny před zahájením práce.
(3) Množství požadované práce a pracovní tempo, popřípadě zavedení nebo změnu normy spotřeby práce určuje zaměstnavatel, nejsou-li sjednány v kolektivní smlouvě, po projednání s odborovou organizací.
Působí-li u Vás odborová organizace je zaměstnavatel povinen s ní projednat množství práce a pracovní tempo (§ 287 odst. 2 písm. b) ZP.
Tedy zaměstnavatel může za výše uvedených podmínek měnit pracovní normy, ale v případě, že dané normy není většina zaměstnanců schopna z dlouhodobého hlediska plnit, měl by tuto skutečnost vzít na vědomí a znovu se zamyslet zda stanovené normy nejsou v rozporu s § 300 ZP.