Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.596

Využití fotografií své práce u zaměstnavatele a založení vlastní firmy - konkurenční jednání zaměstnance, odškodnění?

Odesláno: 
Otevřeno 618 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
k 1.11. jsem na vlastní žádost ukončila pracovní poměr se společností, kde jsem byla zaměstnána jako zahradník. Založila jsem si vlastní firmu se stejným druhem podnikání. Navíc jsem na vlastní web použila fotografie mých prací z doby zaměstnaneckého poměru a aby toho nebylo málo, zdá se, že jsem se snažila přetáhnout klienty mého bývalého zaměstnavatele.
Zaměstnavatel zvažuje žalobu na mou osobu, což ve světle nastalých situací paradoxně chápu. (ano jsem hloupá a nevědomá) Nicméně, než se toto všechno rozběhne, (v zásadě stále doufám, že se to nestane), má smysl poslat mu mail s vysvětlením omluvami a nápravou chyb, které jsem prokazatelně provedla?
Všechny výše uvedené informace jsou pouze zprostředkované od zaměstnanců společnosti - od mého zaměstnavatele žádné informace o případné žalobě nemám. Ale pravdou zůstává, že výše uvedené informace jsou pravdivé.
A v případě že nevznikla žádná škoda na straně zaměstnavatele a žádné obohacení na mé straně kolik budu platit za cca 10 uveřejněných fotografií.
Děkuji za odpověď. Čermáková

 
Dobrý den,
začít podnikat ve stejné činnosti jako Váš předchozí zaměstnavatel Vám v případě, že jste se zaměstnavatelem neměla uzavřenou konkurenční doložku, zaměstnavatel nijak bránit nemůže. Stejně tak ve skutečnosti, že ztrácí své zákazníky, kteří upřednostnili Vaši nabídku. Mezi podnikateli existuje přirozený boj o zákazníky.

V případě autorského práva k fotografii by se mohl zaměstnavatel domáhat ochrany v případě, že byste na svých stránkách zveřejnila fotografie, které pořídil Váš zaměstnavatel. Jedná-li se o fotografie pořízeny Vámi, ochrany autorského práva se v tomto případě domáhat nemůže.

Dále v případě, že neměl na daný výtvor patent nebo se nejednalo o jiný užitný vzor, což si moc nedokážu představit, tak vlastně nevidím způsob, jakým by se na Vaši osobě mohl něčeho domáhat.

Z Vámi uvedených informací nechápu, z jakého důvodu by Vás chtěl zaměstnavatel žalovat, pokud mu ani nevznikla žádná prokazatelná škoda.