Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.933

Nesrovnalosti při zaměření pozemku a žádost o prošetření výměry pozemku na KÚ ČR

Odesláno: 
Otevřeno 1681 x
1 odpověď
 
Soused si nechal zaměřit v roce 2013 pozemek, při tom mi bylo ukrojeno 40 m2. Na tomto pozemku stojí i část jeho domu. Chtěl jsem se domluvit na nápravě, ale on popírá, že by mě něco sebral. A ukazuje mi, že jsem byl při zaměření přítomen, i pře sto, že jsem fyzicky přítomen nebyl. Dle jeho zaměření jsem přítomen ale byl (žádný podpis ani důkaz mé přítomnosti pochopitelně nemá, ale podle mapy zaměření jsem se zúčastnil).
Já mám mapu z roku 2000, kde je jasně vidět, že byl pozemek můj – podal jsem žádost na katastr nemovitostí ČR, tedy KÚ – žádost o prošetření výměry pozemku, ale zatím nikdo neodpověděl.
Nadále já mám na jeho pozemku zahradní boudu, která zde stojí už přes 50 let. Já si ale myslím, že jsem to už vydržel. Soused má tento pozemek ale 30 let. Prosím o vyjádření. Děkuji předem
 

Dobrý den,
v případě sousedských sporů o hranici pozemku je vždy nejlepším, nejrychlejším a nejlevnějším řešením se domluvit. Bude-li domluva se sousedem možná, nechte si nově zaměřit spornou hranici a za přítomnosti Vás obou se dohodněte na sporné hranici, která bude zavedena do katastru nemovitostí.
Není-li dohoda se sousedem možná, může katastrální úřad na návrh vlastníka nebo jiného oprávněného opravit chybné údaje katastru, které vznikly zřejmým omylem při vedené a obnově katastru, anebo nepřesností při podrobném měření, zobrazení předmětu měření v katastrální mapě a při výpočtu výměr parcel, pokud byly překročeny mezní odchylky stanovené katastrální vyhláškou č. 357/2013 Sb. Katastrální úřad Vám na tuto žádost odpoví do 30 dnů a ve zvlášť odůvodněných případech do 60 dnů. Tedy pokud ještě uvedená lhůta neuplynula, tak vyčkejte.
Neshledá-li katastrální úřad, že se jedná o chybné údaje v katastru, nezbude Vám než se obrátit se soukromoprávní žalobou na soud. Zde se nabízí dvě žaloby a to žaloba na určení vlastnického práva nebo žaloba na určení sporných hranic mezi pozemky. Žaloba na určení sporných hranic mezi pozemky má svůj význam, je-li hranice mezi pozemky neznatelná (pochybná), tak ji určí soud podle poslední pokojné držby. Toto pravidlo lze uplatnit zejména v oblastech, kde není dokončena digitalizace katastrální mapy. Pustíte-li se do soudního sporu, doporučuji se nechat zastoupit advokátem. Jejich seznam naleznete zde http://www.advokatikomora.cz.