Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.629

poškození cizí věci

Odesláno: 
Otevřeno 1115 x
1 odpověď
 
Dobrý den, moc bych potřebovala poradit. Moje dcera Natálie (13 let) si koupila nedávno mobilní telefon za 4,999 a ochranné sklo za 129, -. Kamarádka jí ho vzala bez dovolení ze stolu a chtěla jí ho, prý jen, podat, ale upadl jí na zem a tak nešikovně, že se rozbil displej i ochranné sklo. Ptala jsem se na opravu v obchodě kde jsme telefon kupovali a oprava by ta vyšla cca 2.600,-. Chtěla jsem se domluvit s maminkou té kamarádky o náhradě škody, ale odmítá nést odpovědnost. Takže jsem se rozhodla podat trestné oznámení na policii. Dělám správně domůžu se práva. Dcera si na telefon dlouho šetřila a teď je tu nešťastná já celou noc nespala. Dyla u toho ještě jedna kamarádka, která může odpřisáhnout, že telefon před tou událostí byl v naprostém pořádku. Moc děkuji za radu.
 
Dobrý den,
v daném případě bude rozhodující, zda skutečně půjde o trestný čin. Děti do 15 let věku nejsou trestně zodpovědné, avšak v důsledku protiprávního jednání, které se nazývá čin jinak trestný, mohou být projednávány před soudem pro mládež. V praxi k soudnímu projednání činu jinak trestného dochází spíše u více závažných jednání.
Za trestný čin poškození cizí věci se považuje škoda na cizím majetku nikoli nepatrná, což je škoda dosahující částky nejméně 5.000,-- Kč, nedosahuje-li způsobená škoda dané částky, bude se pravděpodobně jednat o přestupek, který lze také projednat. I v přestupkovém řízení za určitých podmínek můžete svůj nárok na náhradu škody uplatnit. Řádně uplatněný nárok na náhradu škody musíte vyčíslit a doložit příslušnými důkazy.
Každopádně i nezletilé dítě odpovídá za škodu, pokud bylo způsobilé ovládnout své jednání a posoudit jeho následky (§ 2920 NOZ). Tedy náhradu škody můžete požadovat v občanskoprávní rovině.
V daném případě se ještě můžete obrátit na zákonného zástupce dítěte s nejlépe s písemnou žádostí o náhradu škody, která odpovídá nákladům na opravu telefonu. Dále v případě, že nezletilá má uzavřeno pojištění odpovědnosti za škodu (často nazývané jako pojistka na blbost) může uplatnit nárok na náhradu škody u pojišťovny.