Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.508

Dědictví, dědění hrobu, hrobového místa - v dědickém řízení nebyl hrob projednán

Odesláno: 
Otevřeno 10095 x
1 odpověď
 
Dobrý den
Teta umřela v roce 2009, jako druhy vlastník hrobu jsem já, aniž bych o tomto byla dříve informovaná. Přišel mi lístek zaplatit hrobové místo na dalších 10 let. Vše zaplaceno a přepsáno že jsem vlastníkem já. Může toto ještě někdo napadnout, když to tam dala napsat teta když ještě žila.
Závěť nenechala, jen byt který byl napsán také na mě, ten jsem po prodeji rozdělila jak si teta přála.
Proběhlo dědické řízení, hrob tam nebyl uveden.
Až teď jsem se dověděla že je psaný na mě, jak se mám zachovat, mám znovu otevřít dědické řízení a nebo nechat tak a platit pronájem hrobového místa již s mým jménem, smlouvu jsem jíž podepsala. Nebudu mít problémy se zákonem? Od 1.11.2017 budu majitelem hrobu na dalších 10 let. Nevím co dělat, nechat jak to je, na pohřební zprávě mi řekli jste tam vy napsaná tak je to na vás.
Děkuji za odpověď.
Hezký den
 
Dobrý den,
propůjčení hrobového místa nezakládá vznik vlastnického práva k této části pozemku pohřebiště. Na druhé straně hrobové příslušenství (např. náhrobky, žulové desky…) je již předmětem vlastnictví toho, kdo je pořídil nebo jiným způsobem nabyl do osobního vlastnictví.
Mezi notáři jako soudními komisaři panuje rozdílný pohled na věc a tak se stává, že někteří zahrnují přechod nájmu hrobového místa do dědictví a někteří zastávají názor, že nájem hrobového místa do dědictví nepatří. Ve smlouvách o pronájmu hrobového místa často bývá ustanovení, že nájem hrobového místa přechází na dědice fyzické osoby. Tedy byla-li jste jediným dědicem po zůstaviteli, došlo k přechodu nájmu hrobového místa na Vás. V případě, že bylo dědiců více, měl by správce hrobového místa jednat se všemi dědici. Odpovědnost v tomto případě je na provozovateli hrobového místa.