Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.194

Poplatek za prodloužení studia (po ukončení neúspěšného studia na jiné vysoké škole)

Odesláno: 
Otevřeno 865 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Od 20. 8. 2013 do 31. 8. 2016 jsem studovala bakalářské studium na jedné vysoké škole. Studium mi bylo ukončeno pro nesplnění studijních podmínek a je vedené jako neúspěšné studium. Mezitím jsem úspěšně ukončila bakalářské studium na jiné vysoké škole, kde jsem studovala od 27. 8. 2013 do 8. 6. 2016. Od 31. 8. 2016 studuji na této škole navazující magisterské studium. (Žádná další studia za sebou nemám, je mi 23 let).
Nyní mi byl vyměřen poplatek za delší studium. Je to oprávněné? Je důvodem necelé 3 měsíce přesahující studium neúspěšného studia? Oba programy jsem většinu času studovala paralelně, tedy 3 akademické roky.
Děkuji předem za odpověď.
 

Dobrý den,

v zákoně č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách (dále jen „ZVŠ“), je upravena standardní doba studia v bakalářském studijním programu včetně praxe nejméně 3 a nejvýše 4 roky (ust. § 45 ZVŠ). Studijní a zkušební řád upravuje průběh a ukončení studia daného studijního programu na VŠ. Pokud student skutečnou dobou studia ve svém studijním programu překročí stanovenou standardní dobu, má to pro něj některé následky. Jedná se například o pozbytí nároku na některé druhy stipendií. Jestliže překročí standardní dobu studia o více, než jeden rok, vzniká mu povinnost hradit poplatek za studium, který mu vyměří škola (fakulta). Doba studia se počítá ode dne zápisu do studia (nikoli začátku semestru) po jeho ukončení a počítá se po dnech. Studium se řádně ukončuje státní závěrečnou zkouškou, jejíž součástí je zpravidla obhajoba bakalářské práce. Doba přerušení se do délky studia nezapočítává.

Dle ust. § 58 odst. 3 ZVŠ - Studuje-li student ve studijním programu déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium, který činí za každých dalších započatých šest měsíců studia nejméně jedenapůlnásobek základu; do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně podle § 45 odst. 3 nebo § 46 odst. 3, nejde-li o předchozí studium, po jehož ukončení student řádně ukončil studijní program stejného typu. Období, ve kterém student studoval v takovýchto studijních programech, nebo v takovýchto studijních programech a v aktuálním studijním programu souběžně, se do doby studia započítávají pouze jednou. Od celkové doby studia vypočtené podle tohoto odstavce se však nejdříve odečte uznaná doba rodičovství.

Doporučuji však nahlédnout do vnitřních předpisů dané vysoké školy, neboť každá škola přistupuje ve vyměřování poplatků v souladu se zákonem trochu jinak.

Proti rozhodnutí o vyměření poplatku máte možnost se ve lhůtě 30 dnů od doručení bránit a požádat o přezkoumání rektora. V žádosti o přezkoumání se můžete domáhat zrušení poplatku nebo snížení. Zrušit poplatek musí rektor v případě, že byl vyměřen protizákonně nebo v nesouladu s vnitřními předpisy školy. Poplatek vám rektor obvykle sníží, pokud doložíte svoji tíživou sociální situaci, máte dobré známky, reprezentujete školu atp. Dále některé VŠ umožňují např. odložit termín splatnosti poplatku či jiné úlevy.