Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.248

Výpovědní lhůta nájemní smlouvy zemědělskému družstvu - NOZ 2014

Odesláno: 
Otevřeno 2545 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, děda mi 2009 daroval zemědělské pozemky, které má v nájmu zemědělské družstvo, smlouva je na dobu neurčitou, 10letá výpovědní lhůta, pokud se nedohodneme. Družstvo se dohodnout nechce a tvrdí že mi pozemky "nevrátí" dřív jak za 10let. Chápu to tak dobře že podle NOZ viz zde odkaz: ODKAZ budu moc vypovědět smlouvu s 12ti měsíční lhůtou? Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

dle přechodných ustanovení NOZ § 3028 odst. 3 - Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.
Tedy podle tohoto ustanovení se na právní vztah, který vznikl před 1.1.2014 použije dosavadní právní úprava, pokud se strany nedohodnou, že se nově jejich práva a povinnosti budou řídit NOZ.

Máte prosím další dotaz nebo potřebujete něco ujasnit?
 
Děkuji za odpověď, ale potřebuji to asi polopatě:-)
Takže pokud se nedohodneme mezi sebou, aby smlouva platila podle nového zákoníku (oni určitě nebudou chtít) nemám tedy šanci přerušit smlouvu jinak než domluvou (která není možná) nebo tedy výpovědí s lhůtou 10let, jak je uvedeno ve smlouvě. A smlouva bude nadále platit podle starého (současného) zákoníku. Je to tak? Děkuji za čas.
 
Dobrý den,

bohužel v tomto případě byla-li smlouva uzavřena za platnosti současného občanského zákoníku, práva a povinnosti z ní vyplývající se budou řídit podle tohoto zákona, tzn. že pokud se nedohodnete budete muset dát výpověď s ujednanou výpovědní dobou (10 let).
Kdybyste se dohodli, že nově se Vaše práva a povinnosti ze smlouvy budou řídit NOZ, mohla byste smlouvu vypovědět v dvanáctiměsíční výpovědní době, jak je uvedeno v NOZ. Samozřejmě nejjednodušší by bylo kdyby přistoupili na ukončení nájmu dohodou.

Máte prosím další dotaz nebo potřebujete něco ujasnit?