Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.714

Poplatky OSA - zábavný programu s využitím videí z youtube podléhajících autorskému zákonu

Odesláno: 
Otevřeno 1446 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

rád bych se zeptal na věc týkající se autorských poplatků OSE. Jak se mám ideálně zachovat v případě, kdy plánuji placený, zábavný program pro hosty restauračních zařízení, jehož součástí budou i krátké (30 s), převážně z youtube stažené, hudební či video ukázky?
Program by měl ideálně probíhat více dnů v týdnu a ve vícero podnicích napříč Českou republikou s neznámou a těžko odhadnutelnou návštěvnosti.
Samozřejmě jsem si stránky OSY projížděl, pročítal a zdá se být povinností něco platit, ale v cenících se těžko orientuji a přijde mi to vzhledem k objemu použitého materiálu dosti přestřelené, ty jejich požadavky. Proto se ptám, zdali se nějak dá využít faktu, že většina restauračních zařízení už poplatky OSE platí? Popřípadě jestli máte pro mne nějaké zajímavé řešení krom toho, zavolat přímo OSE? Popřípadě kontakt na odborníka, který se touto problematikou zajímá. Děkuji.
 
Dobrý den,
pokud restaurační zařízení poplatky OSE neplatí, je to z důvodu, že buď veřejně neužívají autorsky chráněná díla nebo se dohodli mimo OSU přímo s autorem díla nebo díla užívají bez domluvy s autorem i s OSOU a pak riskují, že po nich OSA bude požadovat bezdůvodné obohacení ve výši dvojnásobku běžné autorské odměny a náklady spojené s právními kroky. Je pravdou, že problematika hrazení poplatku OSE či Intergramu stále častěji končí u soudů a dokonce i Ústavní soud uzavřel, že otázka hrazení poplatků není tak jednoznačná s tím, že v každém konkrétním případě je třeba řešit, co se rozumí pojmem "veřejnost", která užívanou hudbu poslouchá. Něco jiného je hudba produkovaná na diskotékách či v restauraci, kterou navštěvuje velký počet anonymních zákazníků a něco jiného kadeřnictví či hospoda na malé vesnici, kterou navštěvuje stále se opakující nízký počet stejných osob. Proto bych Vám doporučila pro podrobnější rozbor Vašeho konkrétního podnikání a vztahu k poplatkům obrátit se na odborníka, nicméně bych doporučila neobracet se v prví řadě na OSU, ale raději na advokáta, který se autorským právem zabývá nezávisle na OSE, seznam advokátů naleznete pod odkazem http://www.AdvokatiKomora.cz.
S pozdravem.