Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.335

Zrušení trvalého pobytu (bývalá přítelkyně, bývalý přítel, expřítelkyně, expřítel)

Odesláno: 
Otevřeno 2151 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bývalá přítelkyně se odstěhovala z bytu na základě soudní výpovědi k 31.1. V bytě bydlela s mým ústním souhlasem. Stále však odmítá zrušit si zde trvalé bydliště. Mám obavy z možné exekuce. Prosím o radu, jak mám postupovat, mohu jí trvalý pobyt zrušit na úřadě sám?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

tuto problematiku řeší ust. § 12 zákona č. 133/2000 Sb. , o evidenci obyvatel.
O zrušení údaje o místu trvalého pobytu se rozhodne na návrh vlastníka objektu nebo na návrh osoby mající v objektu užívací právo (př. nájemce).

Zrušení trvalého pobytu jiné osobě vyžaduje dvě podmínky:
1. zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo jeho vymezené části (např. skončila mu nájemní smlouva, v majetkovém vypořádání manželů byl podíl v bytovém družstvu přisouzen jen jednomu z manželů… )
2. neužívá-li občan tento objekt.

Jako navrhovatel předložíte na příslušném obecním úřadu výpis z katastru nemovitostí nebo jeho ověřenou kopií, kde budete uveden jako výlučný vlastník nebo spoluvlastník objektu, nejste-li vlastník tak nájemní smlouvou nebo dohodou o užívání bytu apod.

Nově nemusíte, výše uvedený doklad, kterým prokážete své vlastnické právo nebo jiné užívací právo předkládat, pokud si existenci tohoto práva může ohlašovna ověřit bezúplatně veřejným dálkovým přístupem v katastru nemovitosti.