Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.553

Preventivní lékařská prohlídka zaměstnance, kdo platí výpis ze zdravotní dokumentace - zaměstnanec nebo zaměstnavatel?

Odesláno: 
Otevřeno 5044 x
1 odpověď
 
Pracuji 2006-2016 na jednom pracovišti. 12/2015 přišel zaměstnavatel s novým požadavkem: protože sloužím jednou týdně noční směnu, musím mít každoročně preventivní prohlídku. Ne, že by se mi to líbilo, ale chápu, že je to ze zákona povinnost a souhlasila jsem. Dostala jsem adresu smluvního lékaře, ke kterému mám jít. To se mi nelíbilo už vůbec, protože každé 2 roky chodím na prevenci ke své praktické lékařce, zaměstnavatel mi nedal možnost jinak, musela jsem jít k tomuto smluvnímu lékaři. Při objednání mi v této ordinaci bylo řečeno, že si mám přinést "výpis ze zdravotní dokumentace" od mojí obvodní lékařky. Tato mi výpis zhotovila, ale požadovala zaplatit 250, -Kč. Byla jsem v práci ubezpečena, že mi tato suma, stejně jako 300, - Kč za prevenci, bude následně proplacena. Absolvovala jsem prohlídku a nesla obě potvrzení k proplacení, doklad za "výpis" mi byl ale odmítnut a proplaceno jen 300, - Kč za prohlídku. Postupoval zaměstnavatel správně? Pokud ne, prosím o nějaký odkaz na základě čeho mi měl proplatit veškeré náklady, které mi s prohlídkou vznikly. Předem děkuji.
 
Dobrý den,
náklady související s pracovnělékařskými službami hradí pro své zaměstnance zaměstnavatel. Spadá sem nejen náklady za provedené prohlídky u lékaře, speciální vyšetření, ale i potřebné výpisy ze zdravotnické dokumentace. Dle ust. § 43 odst. 4 zákona č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách hradí posouzení zdravotní způsobilosti nebo zdravotního stavu pro potřeby vydání lékařského posudku ten, kdo o něj žádá. Tedy i náklady související s pracovnělékařskými službami hradí pro své zaměstnance zaměstnavatel. Zaměstnavatel hradí též pořízení výpisu ze zdravotní dokumentace, pokud je k prohlídce vyžadován.
V tomto případě postupoval zaměstnavatel v rozporu se zákonem. Zaměstnavatel Vám musí proplatit i náklad za pořízení výpisu ze zdravotní dokumentace od praktického lékaře, bylo-li ho třeba pro účely provedení pracovnělékařské prohlídky. To vychází z ust. § 58 zákona 373/2011 Sb. , kde je stanoveno, že zaměstnavatel hradí pracovnělékařské služby poskytované podle tohoto zákona, s výjimkou posuzování nemocí z povolání, a sledování vývoje zdravotního stavu při lékařských preventivních prohlídkách u nemocí z povolání a vývoje zdravotního stavu při lékařských preventivních prohlídkách po skončení rizikové práce, upravených v zákoně o ochraně veřejného zdraví.
Tato povinnost zaměstnavatele vychází i z ust. § 101 odst. 6 zákoníku práce, dle kterého je zaměstnavatel povinen hradit náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tyto náklady nesmějí být přenášeny přímo ani nepřímo na zaměstnance.
Na základě výše uvedené znovu (nejlépe písemně) s odkazem na uvedené ustanovení požádejte zaměstnavatele o proplacení nákladu na vydání výpisu ze zdravotnické dokumentace. Zaměstnavatel se nemůže této povinnosti zbavit, ani odkazem na to, že výpis po Vás požadoval lékař, který pracovní prohlídku prováděl.