Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.250

Vymáhání mzdy po prosperující vydělávající firmě - návrh na insolvenci, insolvenční návrh

Odesláno: 
Otevřeno 1288 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ukončila jsem pracovní poměr se zaměstnavatelem z důvodu nevyplácení mzdy - pracovní poměr začal 2.2.2015 a skončil 7.8.2015 a po celou dobu pan jednatel sliboval, že mzdy uhradí, ale dodnes jsem neviděla ani korunu.
Obrátila jsem se na Inspektorát práce a ten mi sdělil, že mi s tím nepomůže, že se mám obrátit na právníka. Zmíněná firma je s. r. o. , má jednoho jednatele a sídlo má v Anglii. Ještě než jsem odešla, měl pan jednatel fůru nezaplacených faktur, ale abych to upřesnila, firma pořád vydělává, jen jednatel prostě nehodlá nikomu nic platit. Zjistila jsem, že má ještě jednu firmu, kde zaměstnanci nedostali také žádnou mzdu. Bojím se, že už své peníze nikdy neuvidím.
Dá se proti takovému gaunerovi vůbec něco dělat?
Děkuji za odpověď Jana H.
 
Dobrý den,

pokud je takto poškozených zaměstnanců více (stačí alespoň 2 zaměstnanci), můžete podat na tuto společnost insolvenční návrh. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně složitou situaci, doporučuji Vám se s žádostí o sepsání insolvenčního návrhu obrátit společně s ostatními poškozenými zaměstnanci na některého z advokátů, který se specializuje na insolvenční právo. Seznam advokátu naleznete zde http://www.advokatikomora.cz.
Pro sepsání insolvenčního návrhu budete muset uvést a doložit následující skutečnosti: Vaše osobní údaje, identifikovat zaměstnavatele (název, sídlo, IČ… ), doložit pracovní smlouvu, okamžité zrušení pracovního poměru, výplatní pásky za měsíce, za které Vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu, potvrzení o zaměstnání.
Je-li podán insolvenční návrh na zaměstnavatele může zaměstnanec uplatit své mzdové nároky u úřadu práce. Bohužel ve Vašem případě se obávám, vzhledem k tomu, že pracovní poměr byl ukončen již v srpnu 2015, že nebudete splňovat podmínku rozhodného období, za které Vám může úřad práce uhradit část nevyplacené mzdy za 3 měsíce. Tedy ve Vašem případě by byla dlužná mzda uhrazena v insolvenčním řízení.

Další možností je vymáhat úhradu dlužné mzdy soudně. Doporučuji Vám zaslat zaměstnavateli předžalobní výzvu, ve kterého vyzvete, aby Vám dlužnou mzdu společně s úroky uhradil ve lhůtě 14 dnů od doručení takové výzvy. Dále ho můžete upozornit, že pokud dlužnou částku neobdržíte, podniknete další kroky. K prokázání Vašeho tvrzení si můžete vyžádat i zprávu z inspektorátu práce, který sice Vám dlužnou mzdu nevymůže, ale musí provést šetření, v rámci kterého zjistí, zda zaměstnavatel porušil své povinnosti vyplývající pro něj z pracovněprávních předpisů a tím je i vyplatit zaměstnanci za vykonanou práci mzdu.