Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.177

Dražba bytu SVJ z důvodu dluhu majitele bytu - postup, informace

Odesláno: 
Otevřeno 1639 x
1 odpověď
 
Majitel bytu dluží SVJ za zálohy na služby a správu. Podepsal uznání dluhu. Byt má jít do dražby. Jak má SVJ postupovat, může dostat úhradu z výtěžku dražby? Neměl by být o dluhu informován nový majitel? Zatím nikdo žádné potvrzení nepožadoval. Děkuji.
 
Dobrý den,
pohledávky SVJ za dlužícím členem lze vymáhat v případě nesplacení dlužníka jako jiné pohledávky soudní cestou. Doporučuje se s tím neotálet, aby bylo ještě z čeho se uspokojovat. Vzhledem k tomu, že byt dlužníka jde do dražby, lze usuzovat, že má dluhů daleko více. Z toho důvodu doporučuji se podívat do insolvenčního rejstříku, zda již není proti němu vedeno insolvenční řízení. To zjistíte zde: https://isir.justice.cz/isir/common/index.do. V takovém případě pokud ještě neuplynula lhůta pro podání přihlášek pohledávek, lze přihlášku SVJ přihlásit. Není-li vedeno insolvenční řízení proti dlužníkovi lze pohledávku vymáhat soudně. V opačném případě by po podání žaloby bylo řízení z důvodu insolvence přerušeno.
Svoji pohledávku rozhodně nemůžete uspokojit z výtěžku dražby. Pokud však nějaká částka z výtěžku bude vrácena dlužníku, můžete požadovat po něm, aby Vám z této částky dluh uhradil, ale bude záležet pouze na něm, zda tak učiní.
Dle judikatury NS (22 Cdo 242/2009) je vlastník jednotky, který ji převedl na jiného, pasivně legitimován ve sporu o platby záloh na náklady spojené se správou domu a pozemku, které se staly splatnými v době, kdy byl vlastníkem jednotky; na nabyvatele jednotky povinnost platit tyto zálohy nepřechází. Vždy je tedy třeba žalovat toho vlastníka jednotky, který byl vlastníkem jednotky v době, kdy se stal dlužný poplatek vůči SVJ splatným. Tedy nový majitel není za dluhy předchozího majitele odpovědný.