Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.414

Čipování popelnic a vážení odpadu občanů města, obce - může to občan odmítnout?

Odesláno: 
Otevřeno 2603 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
technické služby naší obce provádějí nyní tzv. čipování popelnic majitelů rodinných domů, a to bez jejich souhlasů. Pomocí čipů bude obsah popelnic při svozu vážen s přesností na 0,5 kg a podle váhy odpadu budeme platit svozné. Vedení obce, tedy omezený okruh osob bude tak mít přesný přehled, kolik který občan vyprodukuje odpadu. Těchto informací může kdokoliv z nich v budoucnu zneužít. Např. v předvolebním "boji" může o nepohodlném kandidátovi do zastupitelstva zveřejnit, že vyprodukoval o 50% odpadu méně, než je průměr a položit otázku, kam asi odpad vozí. Nebo by mohli zjistit, že domácnost vyprodukuje 5x víc odpadu a na základě toho získat podezření, že v ní žije nepřihlášená osoba. Prohlédnul jsem weby desítek obcí a všude platí paušálně, nikde občanům obsah popelnic neváží. Nejedná se o zásah do soukromí, tedy o porušení čl. 10 (3) Listiny základních práv a svobod, kde se píše, že každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním údajů o své osobě? Pokud ano, tak jak mám postupovat, když o výše popsané nemám zájem?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

nejlepší obrana by byla se zapojit přímo do diskuze, kdy zastupitelstvo obce o této možnosti jednalo a svůj nesouhlas podpořit třeba peticí, kde vyjádří svůj negativní přístup i ostatní občané. Pokud je ve Vaší obci již tento systém zaveden nebo se zavádí, půjde z Vaší strany o obranu následnou, která je vždy složitější a nemá odkladný účinek.
Vzhledem k tomu, že tento projekt má ve světě zelenou, neboť jeho hlavní cílem je snížení nákladů obcí na svoz odpadů a naučit obyvatele obcí třídit odpad a k tomu je motivovat finančně, převažuje tato stránka týkající se ochrany životního prostředí před ochranou soukromí obyvatel. Samozřejmě nesmí dojít ke zneužívání informací získaných prostřednictvím čipů na popelnicích. Tedy tento projekt nesmí zasahovat do soukromí občanů a veškeré informace, které budou zveřejňovány, je třeba opatřit unikátními kódy, tak aby se co nejvíce chránilo soukromí občanů.
Nejste-li se systémem ochrany osobních údajů, týkající se svozu odpadů ve Vaší obci spokojen a domníváte se, že obec zpracovává osobní údaje svých občanů v rozporu s právem na ochranu jejich soukromého a osobního života a v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů (osobní údaje jsou zpracovávány nepřesně, přesahují účel, pro který byly požadovány) obraťte se s podnětem na Úřad pro ochranu osobních údajů.
Dle mého názoru by ze strany obce šlo o výrazné porušení ochrany osobních údajů, kdyby tyto informace o třídění a produkování odpadů konkrétních občanů zveřejňovala bez zajištění anonymity těchto občanů (tzn. , že každý by si mohl dohledat, jaký produkují odpad jednotlivý obyvatelé obce).
Na základě získaného stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů můžete podniknout další kroky v podobě podání žaloby ke správnímu soudu a v neposlední řadě ústavní stížnosti.