Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.544

Zaměstnavatel přikázal vyšetření u lékaře a nechal zaměstnance doma pro překážky na straně zaměstnance - co dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 2660 x
3 odpovědi
 
Pracuji v jedné firmě jako dělník v nepřetržitém provozu, na 12hodinové směny. Naše firma poskytuje svým zaměstnancům lékařskou prohlídku jednou ročně a také jako doplněk měření EMG na proměřování karpálního tunelu.
10/2014 jsem byla operována na karpální tunel ruky, avšak zaměstnavatelem tato skutečnost zjištěna při pravidelném měření nebyla. I přesto jsem tímto problémem onemocnění již byla postižena, dle měření u svého neurologa. Na vlastní žádost přes stávající potíže jsem podstoupila tuto operaci.
02/2015 jsem se vrátila do práce a bylo mi sděleno, že mám navštívit podnikového lékaře, bohužel mi to bylo sděleno v týž den, tak jsem si nemohla opatřit lékařskou zprávu od svého ošetřujícího lékaře.

Dnes 7.2.2015 mne kontaktoval můj pan vedoucí se zprávou, že nesmím do práce dokud nepodstoupím znovu vyšetření EMG a vyšetření u našeho podnikového lékaře, kde je psáno, že je již vše v pořádku a že jsem práce schopna. Tzn. že musím prý zůstat doma ze strany překážky zaměstnance dokud tomu tak nebude učiněno. Měla bych mít v po a út noční směnu. Posílají mě v úterý odpoledne na měření EMG a ve středu na lékařskou prohlídku.
Mám to 25 km, takže pojedu dvakrát za sebou na své náklady.
Jak se mohu bránit?
 
Dobrý den,

zaměstnavatel má právo Vás poslat na prohlídku k lékaři. Existuje vyhláška o pracovnělékařských službách, která přímo stanoví podmínky k provedení pracovnělékařských prohlídek. Ve Vašem případě, nejde-li o periodickou prohlídku, může zaměstnavatel vyžadovat prohlídku mimořádnou, která je uskutečněna za účelem zjištění zdravotního stavu zaměstnance v případě důvodného předpokladu, že došlo ke ztrátě nebo změně zdravotní způsobilosti k práci nebo pokud dojde ke zvýšení míry rizika již dříve zohledněného rizikového faktoru pracovních podmínek. Ve Vašem případě budete muset prohlídku podstoupit.
Dohled na zdraví pracovníků ve vztahu k práci se má pokud možno konat v pracovní době a nesmí být pro zaměstnance spojený se ztrátou na výdělku. Tedy zaměstnavatel Vám má přednostně umožnit dostavit se na lékařskou prohlídku v pracovní době, kdy jde o osobní překážku v práci a zaměstnanec má nárok na pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. A dále, zákoník práce v § 103 odst. 1 písm. e) uvádí, že zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci, který se podrobí preventivní prohlídce, vyšetření nebo očkování podle § 103 odst. 1 písm. d), případnou ztrátu na výdělku, a to ve výši průměrného výdělku.
U některých zaměstnanců by objektivně nebylo možné realizovat preventivní prohlídku v pracovní době, např. u zaměstnanců, kteří pracují jenom na noční směně a v těchto případech se pak zaměstnanci podrobí preventivní prohlídce mimo svou pracovní dobu vč. nároku na finanční kompenzaci.
 
To ano, já vím, že musím umožnit zaměstnavateli lékařskou prohlídku. Jde mi o to, že si na ty dva dny musím vzít volno a já nevím proč, když jsem podnikovému lékaři ve středu prohlídku umožnila, ale bez zdravotní dokumentace od svého obvodního lékaře, protože jsem nebyla včas informována, že na prohlídku v ten den půjdu. Bylo mi to řečeno v týž den ráno. Mám i nárok na proplacení cestovného, když tam musím jet extra a to dvakrát za sebou? A zaplatí mi tedy ty dva dny co musím zatím zůstat doma?
 
V tomto případě byste měla mít nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku po dobu Vaší nepřítomnosti v práci dle ust. § 208 ZP - Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v § 207, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku; to neplatí, bylo-li uplatněno konto pracovní doby.
Dle Vašeho sdělení Vám zaměstnavatel brání ve výkonu práce z důvodu, že se musíte podrobit lékařské prohlídce, na kterou Vás vyslal. Zaměstnavatel je povinen Vám poskytnout náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku po dobu Vaší nepřítomnosti v práci. Nárok na proplacení cestovného Vám v tomto případě nevzniká.