Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.387

Firemní byt splácený manželem - spadá do společného jmění manželů SJM?

Odesláno: 
Otevřeno 1576 x
5 odpovědí
 
Dobrý den, mám přítele, který byl ženatý. Ještě v tom vztahu se upsal fabrice na 10 let a dostal za to byt, který minimální částkou splácí. 2011 jsme se rozešli a rok pote rozvedli. Ex manželka si najednou vzpomněla, že je 1/2 bytu její. Byt se stále splácí, ona už nic neplatí. Má na 1/2 bytu nárok či nikoli. Děkuji
 
Dobrý den,

pokud byl byt přidělen Vašemu příteli jako zaměstnanci s tím, že po odpracování 10 let u zaměstnavatele a splacení určité částky bude byt jeho, má na něj nárok Váš přítel jako zaměstnanec zaměstnavatele. Na druhé straně se však nevyhne určité kompenzaci Vůči své bývalé manželce, neboť předpokládám, že částku na byt spláceli za trvání manželství tedy ze společného jmění. Rozhodně se však nebude jednat o polovinu bytu, ale spíš o částku, kterou za trvání manželství v podobě splátek za byt uhradili. Bývalá manželka by mohla požadovat polovinu z této uhrazené částky. Rozhodující však bude, zda již mezi manželi proběhlo nějaké vypořádání majetku. Pokud si již veškerý majetek smluvně (popř. soudně) vypořádali, tak bývalá manželka již těžko bude něco požadovat. V případě, že k vypořádání majetku mezi manželi nedošlo a byt v katastru nemovitostí je napsán výlučně na Vašeho přítele a jiný hodnotný majetek již bývalý manželé nevlastnili, doporučuji danou situaci natahovat, aby uplynula lhůta 3 roky ode dne nabytí právní moci rozsudku o rozvodu. Neboť po uplynutí této lhůty by se bývalá manželka Vašeho přítele již nemohla z důvodu vypořádání společného jmění obrátit na soud. Po uplynutí této lhůtu nastává fikce vypořádání dle ust. § 741 NOZ. Připomínám, že za předpokladu, že v katastru nemovitosti je uveden jako vlastník pouze Váš přítel.
 
Pokud je tedy tedy v katastru zapsána i ona, tak jedinou možností je zaplatit ji to, co ona platila? Nebo pulka musí být její a přítel to musí podepsat? Děkuji
 
Pokud jsou v katastru zapsáni jako vlastníci oba, je potřeba naopak provést vypořádání do lhůty 3 let od nabytí právní moci rozsudku o rozvodu manželství, v opačném případě by po uplynutí této lhůty byli v katastru nemovitostí vedení nadále oba bývalí manželé jako spoluvlastníci. Což je v případě dalšího nakládání s nemovitostí velice komplikované. V tomto případě Vám doporučuji, resp. Vašemu přítelovi, aby pokud se bude schopen s bývalou manželkou dohodnout, uzavřel dohodu o vypořádání společného jmění, kde si vypořádají veškerý majetek, který nabyli za trvání manželství. Tedy nemusí jít jen o byt, ale i další cenné věci, které za trvání manželství společně nabyli. Můžou se dohodnout, že on jí vyplatí polovinu částky, kterou společně platili na splátkách za byt, a celý být tím připadne Vašemu příteli. Zároveň pak je důležité učinit na základě takové dohody změnu v katastru nemovitostí. Pokud dohoda mezi manželi nebude možná, nezbude než se obrátit s žádostí na vypořádání na soud.
 
A pokud je vlastníkem on sám, pak to tedy natahovat a ona nebude mít nárok už na nic. pochopila jsem to spravně? Děkuji
 
Ano, pokud vystupuje jako vlastník jen Váš přítel, je pro něho lepší, za výše uvedených okolností nevypořádávat majetek ve lhůtě 3 let.