Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.812

Řádné splácení dlužného výživného a exekuce na plat, mzdu

Odesláno: 
Otevřeno 1805 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
prosím o radu. Přítel byl rozsudkem krajského soudu potrestán podmíněným trestem pro neplacení výživného. Dostal podmínku 2 roky, která uplyne v dubnu 2015.
Bylo mu uloženo uhradit vzniklý dluh cca 50.000,- Kč - dle jeho možností. Výživné začal hradit včas a v plné výši, protože našel práci a mohl tedy začít v pořádku platit.
Včera 9.1.2015 mu však přišla ze mzdové účtárny zpráva, že na něj byla uvalena exekuce z platu ve výši cca 90.000,- Kč. Byli jsme velmi zaskočeni. Od vynesení rozsudku jsme žili v domnění, že pokud bude řádně platit výživné a zároveň splácet uznaný dluh, tak je vše již v pořádku a nic dalšího se nemůže stát.
Moc děkuji za radu a přeji příjemný den.
 
Dobrý den,

neplní-li některý z rodičů svou vyživovací povinnost řádně nebo dluží-li na výživném, může oprávněný rodič podat jak trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy tak vedle toho i návrh na nařízení exekuce. Tomu nebrání, ani rozhodnutí trestního soudu o tom, že může Váš přítel uhradit vzniklý dluh dle možností. Již takové rozhodnutí považuji za hodně vstřícné, neboť výživné se považuje za prioritní pohledávku a často soudy ukládají povinnému rodiči jakýkoli dluh na výživném splatit bez zbytečného odkladu.

Důvodem matky dítěte pro podání návrhu na nařízení exekuce mohla být obava ze splacení dlužné částky, pokud ještě větší část nebyla ze strany Vašeho přítele splacena. Každopádně poté, co soud vydal usnesení o nařízení exekuce a v něm pověřil soudního exekutora provedením takového rozhodnutí, měl Váš přítel toto usnesení o nařízení exekuce obdržet. V případě, že je nepřevzal, bylo mu takové rozhodnutí doručeno fikcí, tzn. , bere se jako by mu bylo doručeno. Zároveň exekutor měl Vašeho přítele vyzvat k dobrovolné úhradě dluhu ve lhůtě 15 dnů.

Ve Vašem případě doporučuji obrátit se na soudního exekutora i na věřitele (matku dítěte) a začít Vaši resp. situaci Vašeho přítele řešit. Zjistit zda dlužná částka, na kterou byla podána exekuce, odpovídá výši Vámi dosud neuhrazeného dluhu.
Informace o exekucích - vizte také zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/82/838-strasak-jmenem-exekuce.html
 
Moc děkuji za odpověď, pomohlo nám v ujasnění situace. Krásný den.
 
Nemáte zač a přeji úspěšné vyřešení Vaší situace.