Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.569

Zpožděné dodání díla - penále a odmítnutí přistoupit na další zpoždění

Odesláno: 
Otevřeno 2849 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Při rekonstrukci panelového domu jsme uzavřeli smlouvu s firmou, která provádí zasklívání lodžií. Během postupu samotného zateplování (jinou firmou) jsme podepsali dodatek prvotní smlouvy o prodloužení původního konečného termínu instalace zasklení na 5.1.2015 Tento týden firma přišla s tím, že nestíhá a nutí nás podepsat další dodatek s termínem březen 2015. Vymlouvá se na druhotnou neschopnost dodání skel.
V případě nepodepsání druhého dodatku, z naší strany, zůstává platný současný termín 5.1? Je možné požadovat penále dohodnuté v prvotní smlouvě? Jaký by měl být postup v případně naší neakceptace nového termínu?

Děkuji
 
Dobrý den,

ust. § 2590 stanoví zhotoviteli povinnost provést dílo s potřebnou péčí v ujednaném čase a obstaráním vše, co je k provedení díla potřeba. Pokud tomu tak není, dostává se zhotovitel do prodlení.
Nikdo Vás nemůže nutit k podepsání dodatku o prodloužení konečného termínu. V případě, že na dodatek nepřistoupíte, bude platit, to co bylo sjednáno doposud, tedy, že dílo bude dokončeno do 5.1. Navíc dle ust. § 1978 odst. 1 NOZ lze dodatek o prodloužení termínu považovat za dodatečnou přiměřenou lhůtu k provedení díla, vezmeme-li v úvahu, že by šlo o nepodstatné porušení smluvních povinností. Dle mého názoru by se mohlo jednat i o podstatné porušení smluvní povinnosti, neboť zhotovitel mohl při uzavření smlouvy o dílo vědět, že pro velké množství zakázek nemůže dílo provést ve sjednaném termínu, ale v tomto případě by bylo rozhodující, kdy dodání skel objednal atd.
V obou případech máte jako objednatel právo odstoupit od smlouvy. Vycházíme-li z toho, že se jedná o nepodstatné porušení smluvních povinností, můžete od smlouvy odstoupit po uplynutí lhůty 5. 1.
Pokud již došlo k částečnému plnění, má zhotovitel nárok na částečnou úhradu nákladů, které v souvislosti se zhotovením díla vynaložil. Tedy v tomto případě by bylo vhodné ještě před odstoupením se informovat u jiné firmy o možnosti dodělání díla a cenové nabídce.
Pokud jste si se zhotovitelem ve smlouvě sjednali smluvní pokutu, pro případ prodlení ze strany zhotovitele, máte právo požadovat zaplacení smluvní pokutu. Úroky z prodlení je možné požadovat jen v případě prodlení se splácením peněžitého dluhu.