Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.406

Pronajímatel vyhrožuje okamžitým vystěhováním na ulici - platím řádně nájemné a služby

Odesláno: 
Otevřeno 2249 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bydlím v nájmu, ale můj pronajímatel mi vyhrožuje, že mě vyhodí kdykoliv se mu zlíbí na ulici a že s tím nic nenadělám. Říkal sem mu že mám svá práva a nájemné platím včas a nic mu ani nedlužím a ani
nijak jinak neporušuji podmínky smlouvy a on že mu stačí zavolat na mě Policii, řekne jim že nájemní smlouva není platná, je zfalšovaná a podpis na ní není jeho a že sem se mu do bytu vlastně vloupal a vyměnil zámek. Mám strach že je toho schopný i když nevím z jakého důvodu, když se mnou nemá žádný problém. Co se stane když opravdu zavolá Policii?
Vyhodí mě z bytu a nájemní smlouva bude jen kus bezceného papíru? Mám obavy. Nikdo se sousedů mi nic nedosvědčí, jsou to lidi na straně pronajímatele.
Děkuji.
 
Dobrý den,
máte-li uzavřenou nájemní smlouvu s pronajímatelem, nemůže Vás takhle z pronajatého bytu vyhodit ani na základě předvolané policie. Pokud by chtěl zpochybnit platnost nájemní smlouvy či podpisu na ní, tak by tak musel učinit v soudním řízení, kde by musel svá tvrzení prokázat. Pravděpodobně by byl přizván znalec, aby vyhotovil znalecký posudek, zda je podpis na nájemní smlouvě skutečně jeho. Z logiky věci však pronajímatel, který nechá ve svém bytě několik měsíců bydlet nájemce, poté s tvrzením, že nájemní smlouvu neuzavřel a že jste se mu tam vloupal či podobné obvinění bude těžko prokazovat a jeho tvrzení bude vypadat nevěrohodně.
Dále nový občanský zákoník v ust. § 2238 dává jistotu nájemci, který užívá byt po dobu 3 let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje nájemní smlouvu za řádně uzavřenou, byť nebyla uzavřena platně nebo vůbec. Tedy po uplynutí lhůty 3 let, by již Váš nájemní vztah těžko zpochybňoval.
Více o vztahu mezi pronajímatelem a nájemcem se dozvíte zde: http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/novy-obcansky-zakonik-2014/smlouva-dohoda-plna-moc-nalezitosti-noz-2014/18046-najemni-smlouva-podle-noveho-obcanskeho-zakoniku-2014.html