Počet stránek ve webu: 43.191

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.078.230

Náležitosti faktury - co vše musí obsahovat faktura aby byla platná

Odesláno: 
Otevřeno 2443 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

musí být ve faktuře jasně definovány a rozepisovány jednotlivé úkony poskytované služby s přesnou částkou? Nebo stačí rozepsat pouze úkony (soupis provedených. prací) a cenu uvést celkovou. Je tato skutečnost nějak definována zákonem?

Smí zákazník požadovat detailní rozpis úkonů a cen takové faktury na základě nějakého zákonu?

Díky
 
Dobrý den,
faktura jako doklad není upravena v žádném obecně závazném právním předpise, tedy ani náležitosti faktury nejsou vymezeny obecně závazným právním předpisem. Vzhledem k tomu, že faktura slouží k účetním a daňovým účelům, musí tedy obsahovat náležitosti stanovené účetními, daňovými, případně jinými právními předpisy.

Z hlediska účetního musí faktura jako účetní doklad splňovat náležitosti podle ust. § 11 odst. 1 zákona o účetnictví. Z hlediska DPH je daňovým dokladem písemnost, která splňuje podmínky stanovené v zákoně o DPH (§ 26 a násl.).

Způsob definování poskytnuté služby na faktuře není zákonem stanoven. V tomto případě záleží pouze na dohodě mezi smluvními stranami. Pokud zákazník má takový požadavek, máte jako prodávající právo mu jej odmítnout. Poté záleží jen na zákazníkovi, zda s Vámi smlouvu uzavře nebo si najde jiného prodejce. Samozřejmě kalkulaci ceny jednotlivých úkonů lze provést i mimo fakturu.