Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.467

Oddlužení OSVČ (dluhy na sociálním a zdravotním pojištění) - je možnost oddlužení, insolvence?

Odesláno: 
Otevřeno 16592 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem OSVČ a dostal jsem se do finančních problémů. Dlužím za sociální a zdravotní, hrozí mi exekuce od všeobecné zdravotní pojišťovny VZP, okresní správy sociálního zabezpečení OSSZ a mám i nebankovní půjčky. Mám nějakou možnost, jak se z toho dostat?
Rád bych to vyřešil, ale nemám na to finance. Je v mém případě možnost insolvence nebo nějaká jiná možnost?
 
Dobrý den,
dostal-li jste se do dluhů, které nejste schopen včas a řádně splácet, je možné uvažovat o podání insolvenčního návrhu na oddlužení. Právní úprava již zná tzv. „podnikatelské oddlužení“, jehož úpravu včetně podmínek naleznete v ust. § 389 odst. 2 insolvenčního zákona. Toto podnikatelské oddlužení se vztahuje i na dlužníky, jejichž dluhy vznikly z podnikání. Dluh z podnikání nebrání řešení dlužníkova úpadku nebo hrozícího úpadku oddlužením, jestliže mj. s tím souhlasí věřitel, o jehož pohledávku jde nebo jde o pohledávku zajištěného věřitele.
Doporučuji Vám obrátit se na právního zástupce, který Vám pomůže sepsat návrh na oddlužení. V případě, že byste takový návrh podal sám a nebyl úplný či jste včas nereagoval na výzvu soudu, mohl byste se dostat do konkursu, který by řešení Vaší finanční situaci nepomohl.