Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.493

Výměna hadice ke sporáku - hradí to pronajímatel nebo nájemník (nájemce)?

Odesláno: 
Otevřeno 3804 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to s drobnými opravami a náklady spojené s běžným užíváním. Nedávno nám dělali revizi plynu a je nutná výměna hadice u sporáku z důvodu: "nevyhovující plynová hadice na konci její provozní životnosti". Zajímalo by mne zda si to musíme hradit sami jak nám bylo řečeno do 2000 Kč nebo se (vzhledem k tomu že se nejedná o opravu ani závadu) na tuto výměnu nevztahuje zákon o drobných opravách v bytě a náklady spojené s běžnou údržbou bytu. Také by mne zajímalo jestli má město právo nám odpojit plyn aniž by nás o tom písemně informovalo kdy a z jakého důvodu k tomu dojde?
Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
přijetím nového občanského zákoníku bylo zrušeno nařízení vlády č. 258/1995, ve kterém bylo vymezeno, co se rozumí běžnou údržbou a drobnými opravami. Dále však, pokud si smluvní strany neupravili po 1.1.2014 samostatně ve smlouvě, co se rozumí těmito drobnými opravami a běžnou údržbou, se k tomuto nařízení vzhledem k absenci podobné úpravy bude přihlížet. Nově stanoví § 2257 odst. 2 NOZ, že nájemce provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu. Domnívám se, že v tomto případě se bude jednat o drobné opravy, vycházíme-li z ust. § 5 odst. 3 nařízení vlády.
K Vašemu druhému dotazu: Pronajímatel by měl nájemce předem informovat o všech změnách, které souvisí s nájmem. Stane-li se, že pronajímatel Vám odpojí plyn na delší dobu, můžete požadovat slevu z nájmu.