Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.583

Poranění, pokousání psa jiným psem - kdo hradí veterinární péči (náhradu škody)?

Odesláno: 
Otevřeno 4211 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
včera 13.6.2014 na mého psa vystartoval pes, který byl na vodítku. Můj pes byl na volno, psovi, který na něho vrčel a štěkal, tak se vyhýbal.
Majitelka psa vodítko povolila, takže pes se dostal k mému a vystartoval po něm zezadu. Můj pes v té chvíli vystartoval také po psovi a zranil mu zubama oko. Majitelka teď chce po mě uhradit léčení na veterině. Má na to právo, když to vyprovokoval její pes? Jednalo se o jezevčíka a špice. K žádné rvačce nedošlo, jen nešťastnou náhodou, když můj pes se ohnal po jejím, tak mu zranil oko.
Děkuji za radu
 
Dobrý den,
nový občanský zákoník upravuje škodu způsobenou zvířetem, kdy stanoví, že způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník, ať již bylo pod jeho dohledem nebo pod dohledem osoby, které vlastník zvíře svěřil, anebo se zatoulalo nebo uprchlo. (§ 2933 NOZ). Při poranění zvířete se hradí účelně vynaložené náklady spojené s péčí o zdraví zraněného zvířete tomu, kdo je vynaložil. Náklady spojené s péčí o zdraví nejsou neúčelné, i když podstatně převyšují cenu zvířete, pokud by je vynaložil rozumný chovatel v postavení poškozeného (§ 2970 NOZ).
V tomto případě škodu, kterou způsobil Váš pes na druhém psovi, budete muset majitelce psa uhradit.