Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.948

Zakousnuté slepice souseda psem - náhrada škody, za co všechno majitel psa odpovídá?

Odesláno: 
Otevřeno 3257 x
1 odpověď
 
Pes zakousl slepice sousedovi. Finančně jsme se vyrovnali, stal se 2 případ, ale nejsme si jisti naším psem. Soused sepsal protokol s Policii ta to předala Městskému úřadu do přestupkového řízeníé. Svědek má fotky, jsou rozmazané. V protokolu činí škoda 750 Kč a poškozený plot (podle foto nadzvednutý). Cenu jsme chtěli uhradit, ale soused ji nechtěl, že cena bude vyšší. Nyní požaduje 2000 Kč, kde je zahrnuta cesta pro slepice a zbylé krmivo. Má na to nárok? Pokud ano musí se prokázat paragony? Jak to bude s krmivem, když ho budu muset zaplatit - čí bude moje nebo souseda.
DĚKUJI
 
Dobrý den,
podle nového občanského zákoníku ust. § 2933 způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník. Tedy uhrazením škody na slepicích sousedovi v penězích, odpovídající ceně zakousnutých slepic, došlo již k nahrazení vzniklé škody. Soused již po Vás nemůže požadovat náklady na cestu pro slepice a krmivo. Podstata náhrady škody je kompenzace za vzniklou škodu nikoli obohacení se nad rámec vzniklé škody.
Nový občanský zákoník dále upřednostňuje nahrazení škody uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích.
Pokud někdo poškodí jinému plot, výše peněžité náhrady bude zpravidla mizivá. Výhodnější by pro poškozeného bylo, aby mu škůdce plot uvedl do původního stavu a on se tak nemusel opravou vůbec zabývat. Pokud Váš soused požaduje za nadzvednutý plot uhradit 2.000, - Kč jde pravděpodobně o přemrštěnou částku.
Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit.