Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.149

Vystěhování pronajímatelem z nájemního bytu pro dluh na nájemném - je možný bez písemné výpovědi nájmu?

Odesláno: 
Otevřeno 2093 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám pronajatý byt od konce srpna 2013, za leden a únor 2014 mám dluh na nájmu (jen část) 03/2014 mám zaplacený celý nájem. Za duben 2014 je nájem zaplacený, ale poplatky za vodu a služby dlužím. Květen 2014 taky nemám zaplacen. Majitel mi po telefonu sdělil, že dnes mám doplatit dluh za duben a květen 2014 nebo se vystěhovat.
Nemám se kam odstěhovat a peníze na doplacení také ne, jsem samoživitelka a otec dětí mi výživné neplatí celé. Ještě mi majitel bytu řekl, že sem přijede a vymění zámky ať tu věci mám nebo ne. Může to udělat?
Ani výpověď mi nedal, ve smlouvě nic takového není.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

pronajímatel Vás nemůže jen tak ze dne na den vystěhovat. Nový občanský zákoník umožňuje pronajímateli dát výpověď z nájmu bez výpovědní doby, v případě, že nájemce porušuje svou povinnost zvlášť závažným způsobem, např. nezaplatil nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců (§ 2291 NOZ).

Nový OZ určuje určitá pravidla, která musí pronajímatel při uplatnění svého práva na výpověď bez výpovědní doby splnit. Nejprve musí vyzvat nájemce před doručením výpovědi, aby v přiměřené době odstranil své závadné chování, tedy ve Vašem případě, abyste dlužné nájemné a náklady za služby uhradila. Tato výzva pronajímatele nemusí být učiněna písemně, ale písemná forma se vřele doporučuje pro snadnější prokázání této skutečnosti. Dále pokud v přiměřené době nájemce neuhradí dlužné nájemné, má pronajímatel právo dát nájemci výpověď bez výpovědní doby, ve které musí pronajímatel uvést, v čem spatřuje zvlášť závažné porušení nájemcovy povinnosti. V případě, že pronajímatel nesplní tyto uvedené podmínky, k výpovědi se nepřihlíží. Výpověď musí být učiněna v písemné formě a musí dojít druhé straně.

Splnil-li by pronajímatel všechny shora uvedené předpoklady nezbytné pro platné učinění výpovědi, musela byste se odstěhovat a odevzdat byt pronajímateli bez zbytečného odkladu, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu, tj. od doručení výpovědi bez výpovědní doby.

Ve Vašem případě nebyl ani naplněn důvod výpovědi bez výpovědní doby pro porušení povinnosti nájemce zvlášť závažný způsobem, neboť zákon stanoví, že nájemce nezaplatil nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců. Pro naplnění tohoto porušení je tedy třeba, abyste dlužila jak na nájemném tak na nákladech na službách alespoň za tři měsíce.

Zároveň Vás však upozorňuji, že budete-li pronajímateli dlužit dlouhodobě na nájemném a nedojde tím k naplnění podmínky pro zvlášť závažné porušení povinností nájemce, může Vám pronajímatel dát klasickou výpověď s tříměsíční výpovědní dobou pro hrubé porušení povinností vyplývajících z nájmu. Z toho důvodu doporučuji Vaši životní situaci řešit např. podáním žádosti o příspěvek na bydlení, splňujete-li všechny předpoklady pro vyplácení této dávky.

Více o nájmu bytu a vztahu nájemce a pronajímatele se dozvíte zde: ODKAZ