Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Slyšel jsem o člověku, který měl dopravní nehodu na motorce, kterou šetřila policie a posléze byl u soudu. Ten mu vyměřil zákaz řízení motorových vozidel na 6 měsíců s tím, že pokud by během této doby tento zákaz porušil, půjde na 1 rok do vězení protože to asi nebylo poprvé, co něco takového udělal.

Déle pak mu soud dal možnost požádat po uplynutí 3 měsíců o prominutí zbytku 6 měsíčního trestu. Rozsudek jsem bohužel neviděl, takže podrobnosti neznám. Vím, ale, že si dotyčný před nějakou dobou požádal o prominutí zbylého trestu a vrácení řidičského oprávnění. Také nevím, jak to dopadlo, zda jej dostal či nedostal zpět.   Pokud by během zákazu řízení dotyčný řídil auto (tedy tento zákaz v době platnosti porušil) a existoval by o tom prokazatelný záznam (fotka, video, dopravní video, apod.), a někdo by toto video předal policii, jako důkaz porušení soudního zákazu až v době, kdy již má dotyčný řidičský průkaz vrácen. Může mít stále i po vrácení řidičáku problém? Jinými slovy nezanikne možnost případného potrestání za porušení zákazu s vrácením řidičského průkazu? A pokud ne, je zde nějaká promlčecí lhůta? Děkuji za odpověď, Havel.

 

ODPOVĚĎ:
Teoreticky přichází v úvahu možnost obnovit řízení, a to na základě Vámi uvedených případných důkazů (video apod.). Nicméně by musely být splněny i další podmínky. Pro bližší posouzení by pak bylo třeba doplnit další údaje, a to např. jakého trestného činu se pachatel dopustil, kdy apod. Vzhledem k tomu, že by se jednalo o obnovu řízení v neprospěch obviněného, mohl by toto řízení zahájit pouze státní zástupce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.