Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pár let zpět jsem studovala na vysoké škole, ale nedokončila jsem. Ukončila jsem studium k datu 18.4.2018, ale dodala jsem potvrzení o studiu mamce do zaměstnání a ta na to falešné potvrzení o studiu pobírala slevu na dítě až do ledna 2019. Vše jsem ji následně řekla. Nevěděla to, uvědomuji si, že jsem udělala chybu a podvod.

Nicméně na to přišli teď v její práci (dělá asistentku pedagoga ve škole). Je mi jasné, že se vše musí splatit ty pobírané slevy a taky, že ji může hrozit vyhazov ze školy. Ráda bych se zeptala, co hrozí z právního hlediska, soud apod. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne. Denisa.

 

ODPOVĚĎ:
Současná situace má z pohledu zaměstnavatele dvě možná řešení. Zaměstnavatel může opravit vyúčtování daně, uhradit dluh na neoprávněně poskytnutém daňovém zvýhodnění a následně na základě dohody s poplatníkem (Vaší maminkou) srazit tuto částku ze mzdy (včetně případného úroku z prodlení). To je složitější způsob. Jednodušším způsobem pro zaměstnavatele je, že zaměstnavatel podá finančnímu úřadu oznámení o dluhu z viny poplatníka a přiloží k němu kopie dokladů potřebných pro určení vzniklého rozdílu za příslušné zdaňovací období. Zaměstnavatel by měl informovat Vaši maminku o tom, že toto oznámení finančnímu úřadu podal. Vaše maminka pak bude muset podat daňové přiznání a doplatit dlužnou částku včetně úroku z prodlení. Vzniklá situace je tedy důvodem pro její řešení ve spolupráci s finančním úřadem, ale nikoliv pro podání trestního oznámení či žaloby a řešení věci soudní cestou. I v případě ukončení pracovního poměru výpovědí by zaměstnavatel musel dát Vaší mamince výpověď na základě některého z důvodu uvedených v § 52 zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.