Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám známého, který se momentálně nachází ve vazbě předběžného zadržení. Jeho provinění je však sporné. Jde o muže, 21 let, netrestaného, pracujícího. Měl ročního synka. Podle jeho výpovědi se mu synek při držení v náručí vysmekl a spadl na zem. Nelenil a vyhledal lékařskou péči, kde mu bylo sděleno, aniž by ho lékař bedlivě prohlédl, že je syn v pořádku a tak v klidu chlapce vzal domů.

Do dvou dnů se však chlapcův stav zhoršil a upadl do komatu, z kterého už se neprobudil. Mladý muž byl obviněn ze zavinění chlapcovy smrti a momentálně se nachází ve vazbě předběžného zadržení, s tím, že bude souzen a hrozí mu odnětí svobody na 5 - 12 let. Můj dotaz je jednoduchý - je tato délka odpovídající provinění? Už s ohledem na to, že chlapec byl včas dopraven k lékaři a lékař prohlásil, že chlapci nic není. Jaké kroky můžeme v prospěch tohoto mladého muže nyní udělat? Bohužel zaplatit právníka je nad naše finanční síly. Děkuji za odpověď. Bára.

 

ODPOVĚĎ:

V dotazu neuvádíte, ze spáchání jakého trestného činu je Váš známý viněn. Dle hrozící sazby, kterou zmiňujete (odnětí svobody od 5 do 12 let), usuzuji, že se jedná o trestný čin těžkého ublížení na zdraví. Dle § 145/1 a 2 písm. c) trestního zákoníku totiž platí, že:
„Kdo jinému úmyslně způsobí těžkou újmu na zdraví, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let.
Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

c) na dítěti mladším patnácti let“
Policie ČR se tedy pravděpodobně domnívá, že Váš známý způsobil svému synovi újmu na zdraví úmyslně, nikoli z nedbalosti.
Co se týče obrany Vašeho známého, mělo by se jednat o případ, kdy musí být Váš známý zastoupen advokátem (jedná se o tzv. nutnou obhajobu). Pakliže si Váš známý nezajistí advokáta sám, bude mu advokát přidělen (jedná se o tzv. obhajobu ex offo).
Konkrétně dle § 36/1 písm. a) trestního řádu platí, že obviněný musí mít obhájce už v přípravném řízení, je-li (mimo jiné) ve vazbě (přičemž v dotazu uvádíte, že Váš známý ve vazbě je).
Dále dle § 36/3 trestního řádu platí, že:
„Koná-li se řízení o trestném činu, na který zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice převyšuje pět let, musí mít obviněný obhájce už v přípravném řízení. “  (toto ustanovení se tak na případ Vašeho známého rovněž vztahuje).
Jestliže obviněný nemá obhájce v případě, kdy ho musí mít (což je, jak se zdá, i případ Vašeho známého), určí se mu lhůta ke zvolení obhájce. Pokud v této lhůtě nebude obhájce zvolen, bude mu obhájce na dobu, po kterou trvají důvody nutné obhajoby, neprodleně ustanoven (§ 38/1 trestního řádu).
Obhájce ustanoví předseda senátu a v přípravném řízení soudce (§ 39/1 trestního řádu).
Vašemu známému lze proto v současné chvíli doporučit domáhat se přidělení obhájce (advokáta), neboť ze znění Vašeho dotazu lze dovodit, že se jedná o případ, kdy obviněný musí být zastoupen obhájcem už v přípravném řízení.
Náklady tzv. obhajoby ex offo hradí stát. Bude-li však Váš známý shledán vinným, bude se po něm následně stát domáhat náhrady nákladů soudního řízení a rovněž nákladů za obhajobu.
Nemá-li Váš známý dostatek finančních prostředků, může se obrátit na státního zástupce s žádostí o přidělení bezplatného obhájce či obhájce za sníženou úhradu (§ 33/2 – 4 trestního řádu). V takovém případě je nezbytné, aby Váš známý prokázal svou nemajetnost.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
zákon č. 141/1961 Sb. , o trestním řízení soudním (trestní řád)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.