Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych vás požádat o radu v mé záležitosti. Jedná se o to, že jsem v srpnu 2018 objednala z Indie lék Naltima obsahující léčivou látku naltrexone HCl 50mg s dodáním přes německou doručovací adresu (český sklad v Německu - Mcposta.cz). Balíček zadrželi celníci. Léky zkonfiskovali a poslali mi jen prázdnou krabičku s dopisem, z nějž jsem pochopila, že to bude mít nějaký dopad.

5.4.2019 mě McPosta informovala, že jim listonoška odmítla předat dopis, který byl zřejmě do vlastních rukou (od policie? ) Německé úřady moji adresu v ČR nemají, jen adresu meziskladu v Německu.
Co to pro mne může obnášet? Finanční či jiný postih? V jaké výši cca?
Vládnu angličtinou, ale němčinou ne. Mám sice kamarádku, která by mi to dokázala vykomunikovat, ale bojím se následků. Nevím, co mohu očekávat. Současně ale nechci "dělat mrtvého brouka", aby mi případná pokuta nevyrostla do horentních rozměrů. Máte s tím, prosím, zkušenost? Uměli byste mi poradit, jak postupovat? Případně kdo by mne mohl zastupovat?
Moc děkuji, Simona

 

ODPOVĚĎ:
V případě, že bude Vaše jednání kvalifikováno jako protiprávní, je zde možnost postihu, kdy lze očekávat zejména uložení pokuty. Německo i ČR jsou členy EU, takže zde může docházet k výměně informací, tudíž skutečnost, že (zatím) Německé úřady neznají bližší informace o Vás nemusí znamenat, že to takto i zůstane. Tento druh příhraničních případů je komplikovaný a je vhodné se s konkrétními podklady obrátit na advokátní kancelář – kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.