Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V sobotu 9.3.2019 jsem byl zastaven policií České republiky, tedy PČR nasedne jsem nadýchal 0.62 promile v nemocnici 0,54 promile a vzali mi krev (100 procentně jsem nepožil ale večer před tím ano). O výsledku krevních testu mně do dneška nikdo neinformoval a netuším jak mám dále postupovat. Je to první problém a netuším co dělat. Řidičák mi zadrželi a jsem docela v pasti.   Děkuji, Zikmund

ODPOVĚĎ:
V případě pozitivního testu na alkohol v krvi při řízení vozidla, kdy množství alkoholu v krvi nepřesáhne 1 promile, se nejedná o trestný čin, nýbrž o přestupek. S řidičem je tak zahájeno správní řízení, trestané finanční pokutou 2.500 až 20.000 Kč (vzhledem k tomu, že se jedná o Váš první přestupek, lze očekávat, že pokuta bude uložena spíše u dolní hranice sazby) a dále je trestán udělením 7 bodů v rámci bodového hodnocení. Zároveň řidiči hrozí zákaz řízení motorových vozidel na 6 až 12 měsíců.
Příslušné orgány jsou povinny se tímto zabývat i bez Vaší aktivity, tj. z moci úřední bude Váš přestupek dále řešen, kdy budete mít možnost se vyjádřit k jednotlivým důkazům a zjištěným skutečnostem, bude Vám umožněno vyjádřit se k samotnému přestupku.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdy je řízení v opilosti přestupek a kdy trestný čin?
  • Řízení v opilosti - přestupek nebo trestný čin?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.