Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v rodinném domě s manželkou, synem, dcerou, tchánem, tchýni a švagrovou. Já a moje rodina obýváme vrchní patro a tchán s tchýni a švagrovou spodní patro rodinného domu. Dne 12.02.2019 okolo půlnoci když jsme všichni spali přišla do našeho patra tchýně. Spal jsem sám v ložnici, jelikož jsem vstával brzo do práce a manželka s dcerou spala v obýváku a syn v dětském pokoji. Uslyšel jsem nějaké zvuky a když jsem procitl, tak jsem viděl stát tchýni se dvěma dlouhými noži ve dveřích od ložnice. Tchýně na mne zaútočila a já bojoval o holý život.

Utrpěl jsem bodnořeznou ránu na hrudi 3-4cm hlubokou a 3cm dlouhou. Podařilo se mi tchýni spacifikovat a čekal jsem na příjezd Policie ČR a Záchranné služby.
Po ošetření v nemocnici jsem se vrátil domů a jel s manželkou na výslech s kriminalistama, kde jsem podal trestní oznámení a kriminalisti to definovali jako Těžké ublížení na zdraví. Vím, že tchýni odvezli nejdřív na záchytku a potom do psychiatrické léčebny v Třinci. Nevím co teď bude dál, jak mám postupovat? Jestli mám čekat na nějaké vyrozumění buď od soudu nebo od policie?
Mám strach o svůj život a o život rodiny.
Chci se tedy zeptat jaký bývá v těchto případech postup?
Můžou tchýni pustit a může se z ničeho nic objevit zpátky doma?
Jaké kroky můžu postupovat a s kým to řešit? Můžu dělat nějaké kroky už nyní?
Manželka je majitelka rodinného domu a shodli jsme se na tom, že chceme podat návrh na vykázání nebo vystěhování tchýně z domu a návrh na zákaz styku se mnou a mojí rodinou nebo přiblížení ke mne a mé rodině. Tak se chci zeptat, jestli tohle můžu udělat? A jak a s kým tohle řešit. Nebo jestli mám teda dále čekat co bude dál?
Za každou odpověď a radu budu moc rád a moc vděčný. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
V daném případě byly nepochybně zahájeny úkony trestního řízení a bude Vás kontaktovat Policie, která by Vám měla všechny relevantní možnosti sdělit. Jelikož neznám detaily případu, nevím, zda tchýně toto jednání spáchala pod vlivem alkoholu, zda má nějaké duševní onemocnění, apod..., proto nemohu odhadnout, zda bude hospitalizovaná v léčebně nebo ji propustí na svobodu. S ohledem na obavu o svůj život a zdraví samozřejmě máte právo podat návrh na nařízení předběžného opatření k soudu, aby jí bylo zakázáno se k Vám přibližovat. Jedná se o případ, ke kterému je třeba předat komplexní souhrn informací, proto doporučuji navštívit poradnu pro oběti trestné činnosti. Jelikož nevím, z jaké jste lokality, nemohu doporučit konkrétní poradnu, nicméně přes internet dle lokality naleznete odkazy na poradny, které jsou neziskovými organizacemi a bezplatně radí obětem trestné činnosti. Namátkou mohu doporučit např. Bílý kruh bezpečí, Diecézní charita, Justýna, apod... Nebo máte možnost obrátit se na advokáta, jejichž seznam naleznete na www.advokatiporadna.cz, jedná se ovšem o poradenství placené. Jako oběť trestného činu máte právo na informace o pachateli, doporučuji tedy nejdříve přes Policii zjistit, zda je tchýně hospitalizovaná či nikoliv, pokud ne, pak podat návrh na nařízení předběžného opatření, ale ze všeho nejdříve kontaktovat poradnu či advokáta a sjednat si schůzku.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak ochránit zdraví a život osob blízkých pokud hrozí napadení osobou bydlící ve společném bytě, domě, nemovitosti?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.