Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, kdy dává soud obecně prospěšné práce za trestný čin? Může si o to člověk i sám zažádat? Ptám se, protože hodně blízký přítel byl podat vysvětlení, protože na něho bylo podáno trestní oznámení od šéfa z jeho bývalé práce. Jedná se o krádež v cca hodnotě 100.000 Kč. Využil práva nevypovídat.

Jelikož to není extra závažný počin, tak kdyby nastalo nejhorší, vejde se do trestu odnětí svobody do pěti let, tudíž by se nejednalo o zločin, ale přečin. Jde nějak zažádat, aby nemusel do vězení? Je to sice v začátku, ale z tohoto má největší strach, aby tak nebylo rozhodnuto. S obecně prospěšnými pracemi nemá problém, naopak. A domácí vězení jsem se dočetla, že lze až po výkonu půlky trestu ve vazbě. Má naději na to, aby mu byli obecně pr. práce přiděleny místo vazby či má šanci na podmínku? Vím, že je to individuální, ale hlavně mě zajímají ty obecně prospěšné práce. Popř. může o ně sám zažádat, aby do vazby vůbec nemusel? Děkuji Vám na stotisíckrát za odpověď. Děkuji, Helena.

ODPOVĚĎ:
Soud může uložit trest obecně prospěšných prací, odsuzuje-li pachatele za přečin; jako samostatný trest může být trest obecně prospěšných prací uložen, jestliže vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného přečinu a osobě a poměrům pachatele uložení jiného trestu není třeba.
Soud trest obecně prospěšných prací zpravidla neuloží, jde-li o pachatele, kterému byl trest obecně prospěšných prací v době tří let předcházejících uložení tohoto druhu trestu přeměněn na trest odnětí svobody.
Návrh na uložení tohoto druhu trestu může podat sám obviněný.
Dokud ovšem není shledána jeho vina, hledí se na něj jako na nevinného. Pokud byl teprve podat vysvětlení, ještě nebylo zahájeno trestní stíhání. Záleží tedy na orgánech činných v trestním řízení, zda se jim podaří prokázat jeho vinu či nikoliv.
Vzít do vazby lze pouze obviněného po zahájení trestního stíhání, a to pokud jsou splněny podmínky určené trestním řádem:
Obviněný smí být vzat do vazby jen tehdy, jestliže z jeho jednání nebo dalších konkrétních skutečností vyplývá důvodná obava,
a) že uprchne nebo se bude skrývat, aby se tak trestnímu stíhání nebo trestu vyhnul, zejména nelze-li jeho totožnost hned zjistit, nemá-li stálé bydliště anebo hrozí-li mu vysoký trest,
b) že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání, nebo
c) že bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, nebo vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil,
a dosud zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že skutek, pro který bylo zahájeno trestní stíhání, byl spáchán, má všechny znaky trestného činu, jsou zřejmé důvody k podezření, že tento trestný čin spáchal obviněný, a s ohledem na osobu obviněného, povahu a závažnost trestného činu, pro který je stíhán, nelze v době rozhodování účelu vazby dosáhnout jiným opatřením, zejména uložením některého z předběžných opatření.
Vazba není druhem trestu, je to zajišťovací opatření.
Soud může podmíněně odložit výkon trestu odnětí svobody nepřevyšujícího tři léta (tedy pokud je uložen trest nepřevyšující 3 roky), jestliže vzhledem k osobě a poměrům pachatele, zejména s přihlédnutím k jeho dosavadnímu životu a prostředí, ve kterém žije a pracuje, a k okolnostem případu má důvodně za to, že k působení na pachatele, aby vedl řádný život, není třeba jeho výkonu.

Na uložení podmíněného trestu není právní nárok, vždy záleží na posouzení soudem, nicméně obdobně jako u obecně prospěšných prací i zde je možnost, aby obviněný navrhl uložení tohoto trestu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak požádat o obecně prospěšné práce místo jiného trestu - např. vězení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.