Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 26.11.2017 a 28.11.2017 jsem byl dvakrát zadržen Islandskou policií za rychlou jízdu autem. Rychlostní limit je 90 km/h, já jsem jel v obou případech 120 km/h. V obou případech jsme na místě sepsali formulář a policisté po mně vyžadovali peníze, což dohromady dělá 75.000 ISK (cca 600€).

Měl jsem nastavený limit na kartě a pokutu jsem tudíž na místě nezaplatil a Island jsem následně opustil bez zaplacení. Počítám s tím, že mi v následujících dnech přijdou složenky. Rád bych věděl, jaké jsou možné právní postihy za nezaplacení pokuty, zda má Island možnost zasahovat i za území vlastní země. Momentálně žiji do července příštího roku v Norsku, to je taky důležité zmínit, vzhledem ke vztahům mezi těmito zeměmi. Děkuji za odpověď a hezký den, Vladimír.

ODPOVĚĎ:
Skutečnost, že se momentálně již nenacházíte na území Islandu, není podstatná. I tak bude proti Vám s vysokou pravděpodobností nadále postupováno ze stran islandských orgánů (proběhne řízení, jehož výstupem bude rozhodnutí). Je poměrně běžnou praxí uznávání cizozemských rozhodnutí (zejména soudních) – tj. rozhodnutí vydané příslušným orgánem jednoho státu může být uznáno i ve státu jiném a tady také vykonáno (např. pokuta uložená rozhodnutím orgánu jednoho státu může být uznána a pak i vykonána – prostřednictvím exekutora – v jiném státu). Zde pak záleží především na vzájemné úpravě uznávání jednotlivých druhů rozhodnutí mezi státy a také na faktické praxi – zda je využíváno a praktikováno, nebo nikoliv.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání pokuty ze zahraničí po českém občanovi
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.