Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chci se zeptat jaký trest mohu dostat za nehodu, kterou jsem nezpůsobila, ale nadýchala jsem zbytkový alkohol 0,63% a jsem v podmínce?
Co se stalo v minulosti? 23.2 2008 jsem měla autonehodu, nikoho jsem nezranila, ale ujela jsem a po dopadení Policií jsem nadýchala 3,4 promile. Měla jsem odebraný řidičák na 3 roky a 2 roky podmínku. Po půlce jsem dostala řidičák vrácený zpět, ale s podmínkou 2 roky.
A nyní? 21.6.2010 se mi stala nehoda. Zastavila jsem před přechodem, řidička do mě narazila. Mám jen poškozený lak, auto řidičky dopadlo hůř - světlo, spojler, blatník. Jenže jsem nadýchala zbytkový alkohol 0,63%. Ráda bych věděla co mohu čekat. Jsem ještě v podmínce. A kdo zaplatí řidičce škodu Já? nebo pojišťovna? Dostanu ještě vůbec řídičák zpět? Děkuji moc, Veronika


ODPOVĚĎ:
Pokud jde o nehodu, které jste byla účastna, a kterou jste nezavinila, tak jste jízdou pod vlivem alkoholu, vzhledem k naměřené hodnotě alkoholu v krvi, odpovědná za přestupek, konkrétně § 22 odst. 1 písm.b) zák. č. 220/1990 Sb., zákona o přestupcích, kdy Vám hrozí pokuta od 10 do 20 tisíc a zákaz činnosti od 6 měsíců do 2 let (viz § 22 odst. 5 citovaného zákona).
V uvedené době jste ale byla ve zkušební době podmíněného upuštění od výkonu trestu zákazu činnosti, tzn. tento zákaz opět dostanete, neboť jste se ve zkušební době neosvědčila. Navíc jste měla podmíněný trest odnětí svobody, který se Vám tímto může opět změnit na nepodmíněný – právě s ohledem na to, že jste se neosvědčila. A to právě proto, že to má vazbu na Vaši dříve spáchanou trestnou činnost.
Nehodu jste nezpůsobila, ale přítomnost alkoholu v krvi jasně ukazuje na určitou míru spoluúčasti při náhradě škody – předpokládám, že v určitém poměru.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.