Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mezi lety 2014-2018 jsme měli v pronájmu byt v centru Brna (bez trvalého bydliště). 2017 se do vedlejšího bytu nastěhoval zcela cizí muž, ze kterého se vyklubal nemocný schizofrenik člověk. Po několika týdnech nás začal obtěžovat s tím, že jej pomlouváme, stěžujeme si na něho u domovníka, na policii apod. - což pochopitelně nebyla pravda a o muži jsme kromě několikerého potkání se na chodbě neměli ani potuchy.

Situaci jsme nějak neřešili, protože jsem se již měli v plánu stěhovat pryč a muž byl nakonec majitelem z bytu a domu vystěhován ještě dříve. Po jeho vystěhování nás navštívila poprvé městská policie, kde na nás tento člověk podal trestní oznámení a oni se jím museli zabývat. Údajně ho pronásledujeme, pozorujeme z aut, atd. Od policistů jsme se také dozvěděli o jeho nemoci, o přerušení dobrovolné léčby schizofrenie a o faktu, že podobná oznámení činí na kdekoho. V následujících týdnech nás navštívili ještě minimálně dvakrát. Pak jsme se přestěhovali na novou již soukromou adresu. Od té doby mne policie kontaktuje pravidelně telefonicky, abych se dostavil podat vysvětlení na služebnu na další oznámení onoho muže; s nímž nemáme absolutně nic společného, neznám jej kromě jména sděleného policií, netuším kde se nachází atd. Kontaktují nás znovu s tím, že jej pronásledujeme apod. I policisté vědí, že jsou to nesmysly, ale nejsou mi schopni poradit, jak se ze situace kdy si nějaký pomatený člověk zapamatuje moje jméno - což je tak jediné co o mě tento člověk může vědět - vysvobodit a pouze mi opakují, že podat vysvětlení je moje povinnost. Dotaz podávám po tom, co mi volali policisté z Ostravy, abych se dostavil (z Brna) do Ostravy, podat vysvětlení, kdy jsem údajně měl poslat onomu muži pohled, snad s výhrůžkou. (Drobné pozitivum, že po komunikaci mě poslali "pouze" opět na brněnskou služebnu.) Prosím o radu jak se ze situace osvobodit, opravdu nestojím o neustálé návštěvy na policejní služebně a trvalé vyvracení nesmyslných obvinění. Předem děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel zde příliš možností nemáte. Zákon totiž umožňuje každému, aby podal na kohokoliv trestní oznámení, a to i opakovaně. Tohoto práva nemůže být osoba zbavena. Ani soudně. A to ani pokud jsou podaná trestní oznámení zjevně výmyslná. Pokud je trestní oznámení podáno, je policie povinna věc prošetřit a zabývat se jí, což mj. bohužel zahrnuje také to, že předvolá osoby k podání vysvětlení apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.