Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

05/2018 jsme s manželem koupili byt v menším bytovém domě, kde je aktuálně 19 bytových jednotek. Ani já ani manžel nejsem nijak konfliktní a pokud s někým máme problém, jednáme na rovinu. Bohužel v jednom z bytů bydlí paní, se kterou máme neustálý problém.

Začalo to všechno tím, že mě začala pomlouvat, konkrétněji, že jsem děvka a spím s pány z baráku za peníze. To se skrze jejího manžela tak nějak vyřešilo, ať to neříká, když to není pravda. Bohužel se toto začalo stupňovat, například nám namalovala dámské přirození na schránku a nadále pokračovala v pošpiňování mé osoby. Rok jsem se snažila to ignorovat, protože mi to přišlo dětinské, neslyšela jsem, neviděla jsem a dělala, že se nic neděje. V současné chvíli situace graduje tak, že pokud se náhodou naše rodiny sejdou na společné zahradě, která k domu patří, v podstatě mi vyhrožuje, že mě raději zabije. 9.7.2019 opět excelovala, protože bez jediného důvodu či podnětu zavolala policii, že prý týrám své dvě fenky. Což je holý nesmysl, jsem veterinární technička a zvířatům jsem zasvětila naprosto vše. Naopak proti týrání zvířat dlouhodobě brojím, jak jen je v mých silách. Vše uznali, že je bez jediného problému a když jsem se jim svěřila s těmito útoky od této sousedky, sami mi doporučili nastalou situaci řešit, než přeroste do nějaké nebezpečné hranice. Další neméně důležitá věc, která by mě zajímala je, jak mohu postupovat zde: tato paní má zhruba od října 2018 narozeného syna, kterého má se svým manželem. Její pan manžel neustále pije a není snad jediný den úplně střízlivý. Ona sama s malým nechodí na procházky ani na zahradu, jen nechá malého brečet u okna a sama sedí na balkoně, kouří cigaretu a kouká do mobilu. Je mi malého líto a vzhledem k tomu, že ji už jednoho syna odebral OSPOD, se u začínám o malého bát jestli mu není nějak ubližováno a proto s ním nechodí ven. Mohu se tedy nějak bránit? Mohu požadovat třeba zákaz přiblížení, vzhledem k tomu, že se opravdu začínám bát, aby mě, mým psům nebo mého manžela synovi něco neprovedla? Mohu si třeba stěžovat na křivé obvinění? Pošpiňování dobrého jména? Mohu udělat zkrátka něco, cokoliv, aby mě a mou rodinu již nechala být? Mohu se na někoho obrátit, jestli neubližuje i svému synovi? Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Můžete se u civilního soudu domáhat toho, aby tato paní upustila od svého jednání a také aby Vám nahradila vzniklou újmu (v penězích). Jelikož bydlí ve stejném bytovém domě jako Vy, nelze zcela aplikovat institut vykázání policií ČRT. Můžete ovšem podat trestní oznámení na policii, aby ta prošetřila, zda se takovým jednáním nedopustila některého trestného činu (např. pomluva, nebezpečné pronásledování apod.). Trestní oznámení můžete podat na kterékoliv pobočce policie ČR. Co se týká dítěte, určitě je žádoucí se obrátit na OSPOD (dle místa bydliště) a podat podnět k prošetření (ústně či písemně).


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Týrání dítěte - dítě je stále doma a nechodí ven, pláče u okna - kam to nahlásit? OSPOD?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.