Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje maminka byla u lesa napadena dvěma psy, které venčila slečna na dlouhých šňůrách, které ale neudržela. Zranění byla vážná, ale maminka naštěstí přežila a stále se léčí v nemocnici. Nejvíce to odnesla levá ruka, kdy jí psi ruku téměř utrhli. Na policii jsem se dozvěděla, že událost je zaevidována jako trestný čin - ublížení na zdraví (podle lekářských zpráv se bude posuzovat jako těžké).

Se slečnou byl proveden výslech a výslech maminky bude proveden až jí to její zdravotní stav dovolí. Slečna se ve výpovědi brání tím, že moje maminka měla hůlku, se kterou mávala a tím psy vyprovokovala. Na druhou stranu moje maminka říká, že o hůlku se jen opírala a naopak na slečnu volala, ať si ty psy drží a nepouští je k ní tak blízko. Dotazy: máme si již od začátku najmout právníka, aby nebyl trestní čin přehodnocen pouze na přestupek? Trestný čin skončí vždy u soudu? Na co si máme dávat pozor, aby nebylo vše překrouceno? Slečna má prý skvělého právníka a my máme strach, že vše bude slečně odpuštěno. Bohužel žádný třetí svědek nebyl. Máme podávat trestní oznámení, když už to na policii mají vedeno jako trestný čin? Prostě vůbec nevíme jak teď postupovat nebo nemáme dělat vůbec nic a jen čekat a pokud by se nám rozhodnutí nelíbilo tak pak se odvolat a najmout si právníka? Moc děkuji za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Rozhodně se co nejdříve na právního zástupce obraťte. Seznam najdete na www.advokatikomora.cz. V trestním řízení je třeba nejpozději do zahájení dokazování připojit se s nárokem na náhradu škody, přičemž Váš zástupce Vám všechny Vaše nároky vysvětlí a bude postupovat tak, abyste nic nepromeškali. Náhradu škody je třeba detailně vyčíslit a podložit, k tomu je skutečně třeba odborník - právník. Cokoliv řešit až po vydání prvostupňového rozhodnutí v rámci odvolání je již pozdě. Trestný čin vždy končí u soudu, nicméně pokud by Policie v rámci vyšetřování měla za to, že trestný čin spáchán nebyl a jde jen o přestupek, může věc postoupit přestupkové komisi. To opět můžete zvrátit, nicméně skutečně doporučuji obrátit se nejprve na právníka.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pokousání psem, psy - vymáhání náhrady škody na zdraví a nemajetkové újmy (bolestné, ztráta společenského uplatnění ad.).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.