Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moji prarodiče vlastnili pozemek 5000 m2, koupili jej před 2. světovou válkou, chtěli zde postavit rodinný dům. Stavbě domu zabránila okupace. V roce 1981 jim bylo oznámeno, že bude pozemek vyvlastněn a následně byl státem zastavěn (továrna). Moje babička žádala o navrácení či náhradu za zastavěný pozemek hned v roce 1990 a v lednu 1991 bylo konstatováno, že "pravděpodobně bude možno uplatnit právo ve smyslu zákona o mimosoudních rehabilitacích".

Později přišla z Pozemkového úřadu odpověď, že pozemek nemůže být vydán, protože nebyl státem "vykoupen v tísni a za nápadně nevýhodných podmínek". Což je samozřejmě nesmysl (za pozemek o rozloze 5000 m2 na území Prahy jí bylo zaplaceno 2000 Kč). V odůvodnění Pozemkového úřadu bylo uvedeno, že v době platnosti vyhlášky č. 43/1969 Sb. bylo ocenění pozemku adekvátní. Lze se dnes domoci nápravy této majetkové křivdy? Josef

ODPOVĚĎ:
Pozemkový úřad správně uvedl, že majetek se oceňuje dle vyhlášky platné v době vyvlastnění tohoto majetku, nikoliv dle platného práva v této době. Vy se samozřejmě můžete proti rozhodnutí tohoto správního orgánu odvolat a to k vyšší správní instanci, následně se můžete se svým nárokem obrátit na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.