Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Majitel nemovitosti (sklep) + k ní přilehlé zahrady se o budovu ani pozemek nestará. Plevel i porosty přerůstají na náš pozemek (udržovanou zahradu) a díky chátrajícímu sklepu nám začaly i navlhat přilehlé zdi. Další majitel pozemku (pole sousedící s naší zahradou) se léta nestará o pozemek, takže je plný rákosu a plevele, který opět přerůstá až na náš pozemek (zahradu). Který zákon řeší tento problém? Jaké máme možnosti? Co dělat a kam se obrátit? Díky, Marie


ODPOVĚĎ:
Máte právo se obrátit na místně příslušnou rostlinolékařskou správu (§ 74 odst. 1/ zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a změně některých zákonů, ve znění platných předpisů), která má v rámci rostlinolékařského dozoru povinnost zjišťovat a omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů (§ 3 odst.- 1/ písm. a), nebo na obecní úřad, který ve smyslu § 73 odst. 1/ zákona č. 326/2004 Sb. přijímá oznámení o výskytu nebo podezření z výskytu škodlivých organismů podle § 9 a předkládají je rostlinolékařské správě k dalšímu řízení.

Doporučuji Vám tedy písemně zaslat podnět na místní obecní úřad, který může odstranění plevele požadovat, případně i ukládat pokuty, pokud nebude plevel řádně odstraněn.

V případě sklepu, který Vám způsobuje navlhnutí zdi, obraťte se na stavební úřad, který má povinnost zabývat se tímto problémem, neboť tento vlhký sklep ohrožuje Vaši stavbu a i možná i Vaše zdraví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.