Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Chtěla bych se informovat na nedostatečně identifikovaného vlastníka nemovitosti v katastru nemovitostí ČR. Moji předci pravděpodobně vlastnili pozemek, který je uveden v seznamu špatně identifikovaných vlastníků. S jistou dávkou úsilí, bych to byla schopna doložit, ovšem domnívám se, že bych nebyla jako možný dědic první v pořadí. Chtěla bych se tedy zeptat, jak se v tomto případě postupuje.

Zda se rozbíhá prokazování k osobě, která se o majetek přihlásila, či probíhá běžné dědické řízení, kde se hledají dědicové dle tříd. Asi to nevyzní nejlépe, ale nerada bych investovala nemálo času, úsilí případně i peněz zbytečně. Děkuji za odpověď a přeji příjemné léto.

 

ODPOVĚĎ:
Nejprve je třeba zjistit, zda proběhlo po smrti oněch špatně identifikovaných vlastníků dědické řízení, v němž byla předmětná nemovitost zahrnuta. Rozhodnutí o dědictví může být v archivu, případně by mohlo být založeno v katastru nemovitostí u jiného nemovitého majetku, který byl v tomto řízení také projednáván. Pokud byste tento majetek dohledala, můžete požádat katastr nemovitostí, zda k tomuto dalšímu majetku není založena nabývací listina (což může být právě potřebný rozsudek o dědictví, který může obsahovat i údaje o předmětné nemovitosti).
Ve většině případů nemovitostí s nedostatečně identifikovanými vlastníky však žádné dědické řízení neproběhlo. V takovém případě bude nutné podat návrh na dodatečné projednání dědictví u místně příslušného soudu, kdy soudní komisař (soudem přidělený notář), bude postupovat běžným způsobem, tedy se bude aktivně snažit vyhledat možný okruh dědiců. Je tedy možné, že podíl na nemovitosti nakonec zdědí i jiní vzdálení potomci, kteří se o věc předem vůbec nezajímali.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.