Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

19. 4. 2023 bylo doručeno oznámení o neprodloužení podpůrčí doby (380 dní uplynulo 12. 4.) s odůvodněním, že se jedná o stav dlouhodobý, nikoli dočasný. Na přímý pokyn OSSZ doktor ukončil i neschopenku 20.4.2023 i přes to, že mám 9.5.–15.6.2023 plánovanou psychiatrickou hospitalizaci.   Má OSSZ vůbec právo lékaři nařídit ukončení DPN pacienta?

Měl jsem za to, že DPN může trvat i po skončení podpůrčí doby, ale v příslušném z. č. 187/2006 Sb. jsem ustanovení upravující tuto situaci nenašel. Budu žádat o ID a se zaměstnavatelem mám dohodu o nástupu na částečný úvazek, až budu zdráv, takže do doby vyřízení ID nechci podávat výpověď, ale nastoupit znovu ještě nemohu.

 

ODPOVĚĎ:
Paragraf 59 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění říká, že: Na postup při nesouhlasu pojištěnce s rozhodnutím o ukončení dočasné pracovní neschopnosti podle odstavce 1 se použije zvláštní právní předpis o poskytování specifických zdravotních služeb. Podle § 46 odst. 1 zákona specifických zdravotních službách platí, že: Má-li posuzovaná osoba nebo osoba, které uplatněním lékařského posudku vznikají práva nebo povinnosti, za to, že lékařský posudek je nesprávný, může podat návrh na jeho přezkoumání poskytovateli, který posudek vydal. Podle § 49 odst. 1 písm. b) je ale lhůta pro podání návrhu na přezkoumání posudku pouze 3 pracovní dny ode dne jeho prokazatelného předání. Jestliže bylo rozhodnutí o neprodloužení podpůrčí doby doručeno 19.4.2023, musela byste návrh na přezkoumání posudku podat nejpozději v pondělí 24.4.2023. Návrh na přezkoumání posudku ale nemá odkladný účinek - to znamená, že do doby jeho přezkoumání bude platit rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti.
Pokud byste návrh na přezkoumání nestihla podat nebo by pro Vás přezkoumání posudku nedopadlo příznivě, ale čeká Vás od května do června plánovaná hospitalizace, můžete si následně nechat vystavit nové potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti. Jestliže ale v mezidobí mezi oběma pracovními neschopnostmi nebudete zaměstnaná, pak Vám bohužel nevznikne nárok na čerpání nemocenských dávek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.