Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Vlastním pozemkovou parcelu 457m, na které stojí stoletý les. V katastru nemovitostí ČR je však uveden jako trvalý travní porost. Mohu stromy pokácet bez jakéhokoliv povolení? Jsou to smrky a modřiny, jistě větší obvody než 80cm v jednom metru.  

Známý z katastru nemovitostí ČR mi tvrdí, že mohu vše pokácet, protože uvádím pozemek do stavu, ve kterém ho katastr má zaveden. Bojím se však co na to životní prostředí.   Mohou mě pokutovat pak nebo při žádosti o povolení těžbu zakázat? Díky za info.

 

ODPOVĚĎ:
Doporučuji Vám, abyste rady svého známého neuposlechl. Není totiž důležité, jak je Vámi vlastněný pozemek evidován v katastru nemovitostí, nýbrž je podstatné, jaký je jeho skutečný stav.
Dle § 2 písm. a) lesního zákona se za les považují:
"lesní porosty s jejich prostředím a pozemky určené k plnění funkcí lesa"
Dle § 3/1 písm. a) lesního zákona se pak za pozemky určené k plnění funkcí lesa považují:
"pozemky s lesními porosty ..."
Vyskytuje-li se tedy na Vámi vlastněném pozemku lesní porost, je velmi pravděpodobné, že se jedná o les (jak tento pojem chápe lesní zákon) a zároveň jde o pozemek určený k plnění funkcí lesa. Za těchto okolností není zajisté možné, abyste provedl vymýcení tohoto lesního porostu bez vědomí/souhlasu orgánu státní správy lesů (odbor životního prostředí městského úřadu). Hospodaření v lesích (resp. těžba dřeva) je totiž lesním zákonem regulováno, a to v jeho § 24 a násl. , resp. § 31 a násl. (zejména pak § 33 - pokud jde o těžbu dřeva).
Je možné, že orgán státní správy lesů Vám úplné vymýcení lesního porostu nepovolí, resp. že budete nucen provést tuto těžbu například postupně. V tomto ohledu bude vše záviset na pravidlech hospodaření, která jsou daným orgánem státní správy lesů naplňována. V současné chvíli Vám proto doporučuji kontaktovat odbor životního prostředí místně příslušného městského úřadu a vše s ním konzultovat.
Svévolné vymýcení lesního porostu nemůže být ospravedlněno navracením pozemku do stavu, jaký je evidován v katastru nemovitostí (jak je Vám doporučováno Vaším známým). Ad absurdum by tak mohlo platit, že pokud by na Vašem pozemku byla vybudována cizí stavba - nezapsaná v katastru nemovitostí - mohl byste ji (za účelem ujednocení stavu pozemku s evidencí v katastru nemovitostí) svépomocně odstranit (byť se jedná o cizí majetek) - což je jen velmi těžko představitelné.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 289/1995 Sb. , o lesích a o změně některých zákonů (lesní zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.