Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 3.11.2011 jsem prodala automobil fyzické osobě, prostřednictvím inzerátu, uveřejněném v Annonci - viz. přiložená kupní smlouva. Můj bývalý přítel mě tehdy ujišťoval, že v té době (rok 2011) byl zákon o prodeji vozidel takový, že kupující měl za povinnost přehlásit auto na sebe a já sepsáním kupní smlouvy se nemusím de facto o nic již starat.

Cca. rok po prodeji mě kontaktovala pojišťovna s urgencí o zaplacení povinného ručení. Pojišťovně jsem oznámila, že automobil již rok nevlastním a poslala ji kupní smlouvu (dopis pojišťovně - druhá příloha). Pojišťovna se více neozvala a celou záležitost jsem považovala za vyřízenou. Ještě jsem zatelefonovala kupující a upozornila ji, ať si automobil přehlásí na sebe, jak jsme se domluvily při prodeji auta. Neboť toto obě strany slovně odsouhlasily. Kupující mi to potvrdila a slíbila, že auto přepíše - už při koupi si odvezli malý a velký TP. Celou záležitost jsem tímto považovala za uzavřenou. Nyní (8/2022) po 11-ti letech jsem náhodou na portálu občana zjistila, že vozidlo je stále evidované na mě. Zjišťovala jsem proto situaci a nejsem si zcela jista, ale vypadá to, že i podle tehdejší legislativy jsem měla zřejmě za povinnost auto odhlásit já. V tom případě ale nechápu, jak to, že mi každý tehdy tvrdil, že kvůli zjednodušení převodu se o přehlášení vozidla postará kupující. Že je tato možnost se takto domluvit. Prosím, jak to tehdy vlastně bylo? Bohužel i v kupní smlouvě v bodě 3 je uvedeno, že auto odhlásím já, jakožto prodávající, ale to bych jim přeci nedávala velký TP. , kdybychom se takto nedomluvili. Jsem si vědoma svého případného pochybení - smlouvu připravoval bývalý přítel a moje chyba je, že jsem si ji pořádně nepřečetla a věřila mu. Prosím, mohli byste mi poradit, jak se mám nyní zachovat? Na internetu jsem vyčetla, že se mám pokusit kontaktovat kupující (telefon na ní již nemám), ale mám adresu - doporučeným dopisem a kopii i podací lístek si uchovat. Pokud kupující odmítne spolupracovat, případně nebude k zastižení - lze můj krok o pokus o komunikaci a nápravu celé situace chápat, jako pokus celý problém vyřešit? Jak potom postupovat dál? Jakým způsobem můžu auto odepsat v případě, že k němu nemám TP, SPZ? Na portálu občana je toto auto uvedeno jako provozní, i když skutečnost už může být jiná. S autem nebyl evidentně spáchán žádný přestupek, ani dopravní nehoda - to si myslím, že bych se o tom již dozvěděla, pokud jsem vedena stále jako majitelka - mám datovou schránku. Na internetu jsem také vyčetla, že okamžikem prokazatelného pokusu o kontakt s kupujícím + kupní smlouvou jsem tímto do budoucna zbavena zodpovědnosti za škody způsobené provozem daného vozidla. Prosím, je to pravda? Děkuji moc za konzultaci a radu, jak z této prekérní situace ven. Svého pochybení jsem si vědoma a příště si dám rozhodně větší pozor. Děkuji za odpověď. S pozdravem Dita.

 

ODPOVĚĎ:
Ideální by bylo, pokud by se Vám podařilo zkontaktovat kupující a dohodnout provedení přepisu. Jestliže se toto nepodaří, můžete se obrátit na registr s tím, že požadujete, aby byly vymazány Vaše osobní údaje evidované u tohoto vozidla, jelikož již nejste jeho vlastníkem a tudíž registr není oprávněn tyto údaje o Vás v souvislosti s vozidlem shromažďovat. Odkažte se na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze dne 6. 12. 2016, č. j. 7 As 254/2016 – 33, který se touto problematikou zabývá. Bude třeba předložit kupní smlouvu, případně jinak prokázat, že již nejste vlastníkem vozidla (lze i emailová komunikace s kupující o tom, že přepíše vozidlo na sebe apod.).
Kontakt s kupujícím Vás nezbavuje sám o sobě odpovědnosti za škodu způsobenou tímto vozidlem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.