Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jako OSVČ jsem si neplatil nemocenskou a 28.6.2019 se mi stal úraz pravé nohy s dvojnásobnou tříštivou zlomeninou obou kostí, která se i přes další operaci vůbec nehojí. Obvodní lékař mi poradil po 6 měsících požádat o invalidní důchod ID. Žádost jsem podal v lednu 2020 a teď mi přišla zamítavá odpověď: nenastal pokles pracovní schopnosti nejméně o 35% a že nejde o dlouhodobý stav.

Pracuji jako těžař v lese a na manipulaci dřevěných kmenů. Používám berle a zatížení nohy mám max 10 kg. Můžete mi poradit ohledně případného odvolání? Děkuji Vlastimil.

 

ODPOVĚĎ:
Pro nárok na invalidní důchod je zapotřebí splnit zejména dvě podmínky: získat potřebnou dobu pojištění (v tom problém pravděpodobně není) a stát se invalidním. Podle § 39 zákona o důchodovém pojištění je pojištěnec invalidní tehdy, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu poklesla jeho pracovní schopnost nejméně o 35% (spodní hranice pro přiznání invalidního důchodu prvního stupně). Ve svém dotazu uvádíte, že zamítnutí Vaší žádosti o invaliditu bylo odůvodněno tím, že nedošlo k potřebnému poklesu pracovní schopnosti a že se nejedná o dlouhodobý stav.
Nejsem posudkový lékař, takže k poklesu pracovní schopnosti se pouze na základě informací uvedených ve Vašem dotazu nemohu vyjádřit. Problém ale může být především v tom, že se podle posudkového lékaře nejedná o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav. Podle § 26 zákona o důchodovém pojištění se za dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav považuje zdravotní stav, který omezuje tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti pojištěnce významné pro jeho pracovní schopnost, pokud tento zdravotní stav trvá déle než jeden rok nebo podle poznatků lékařské vědy lze předpokládat, že bude trvat déle než jeden rok. Je tedy možné, že z lékařských zpráv přiložených k žádosti vyplývalo, že se nejedná o dlouhodobý stav (úraz se Vám stal před necelým rokem), nýbrž o stav přechodný, který by se například po další operaci mohl zlepšit.
Jestliže s rozhodnutím o zamítnutí nároku na invalidní důchod nesouhlasíte, můžete se samozřejmě odvolat. Pokud je ale problém v dlouhodobosti Vašeho zdravotního stavu, můžete také nějakou dobu (několik měsíců) počkat a poté požádat o invalidní důchod znovu. Mezitím můžete svůj zdravotní stav konzultovat s Vašimi ošetřujícími lékaři, vyžádat si od nich stanovisko, zda se ve Vašem případě jedná o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav. Pokud Vám ošetřující lékaři tuto informaci potvrdí, požádejte je, aby tento závěr uvedli do aktuálních lékařských zpráv, které přiložíte k nové žádosti o invalidní důchod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.